7. Tjedni IZBJEGLICAma!

Posted by | June 17, 2020 | Najave i događanja | No Comments

Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama u integraciji, poziva vas na 7. Tjedne IZBJEGLICAma! Događanja u sklopu Tjedana održavat će se od ponedjeljka, 15. lipnja do subote 27. lipnja u Karlovcu, Sisku, Kutini, Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru, Zagrebu, Kuterevu i Ježevu.

 

Tjedni IZBJEGLICAma! ove godine uključuju aktivnosti poput online panela i okruglih stolova, interaktivnih radionica, izložbe fotografija, kazališne predstave, webinara te zajedničkih druženja.

Koordinacija za integraciju zajedno s partnerskim organizacijama iz gradova diljem Hrvatske poziva sve građane i građanke na sudjelovanje u aktivnostima koje potiču bolje razumijevanje teških okolnosti u kojima se nalaze izbjeglice u Hrvatskoj, a koje su se dodatno pogoršale u vrijeme krize te na upoznavanje s novim članovima našeg društva.

Tjedni IZBJEGLICAma! održavaju se već sedmu godinu za redom povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, kako bi se upozorilo na tešku situaciji u kojoj se nalaze ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

U Hrvatskoj je od 2004. godine do danas odobreno oko 920 međunarodnih zaštita, dok trenutno oko 300 tražitelja azila živi u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini. U cijelom svijetu trenutno je više od 70 milijuna prisilno raseljenih osoba, kako procjenjuje UN-ova agencija za izbjeglice.

Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” od rujna 2020. godine planira započeti s provedbom projekta pod nazivom SuPER – susreti podrške, edukacije i rada.

Projektom SuPER dat ćemo doprinos integraciji osoba koja su pod međunarodnom zaštitom i žive na području Siska i okolice u smislu pružanja susreta podrške, edukacije i rada kako bi što samostalnije i sigurnije funkcionirali u lokalnoj zajednici, a ostvarena postignuća predstavili bi i na području Kutine, sa svrhom uspostave sličnih aktivnosti u nekom od budućih projektnih djelovanja.

Prema planovima i potpisanim ugovorom projekt će biti financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Sisak i Osnovna škola Braća Bobetko Sisak.