Povodom Međunarodnog dan dječjih prava

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

U petak (20. 11. 2020.) na Petrinjskom radiju (106,9 MHz) u 17 sati  voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor emisiju „I to je život“ govorila je o pravima djece povodom Međunarodnog dan dječjih prava koji se u svijetu obilježava 20. studenog. Svako dijete ima dječja prava, bez obzira na to tko je, gdje živi, čime mu se roditelji bave, kojim jezikom priča, koje je vjere, je li dječak ili djevojčica, iz koje kulture potiče, ima li invaliditet, je li bogato ili siromašno. Prema niti jednom djetetu ne smije se postupati nepravedno iz bilo kojeg razloga. Ova emisija dio je medijske kampanje projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima i suradnicima.

Reprizu emisije možete slušati u nedjelju u 17 sati, te na ovom linku: http://portal53.hr/i-to-je-zivot-pravima-djece/

Za sjećanje na Vukovar i Škabrnju

Posted by | Uncategorized | No Comments

Za sjećanje na Vukovar i Škabrnju

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ ove godine Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje ne bude obilježila paljenjem svijeća (lampiona) na sisačkom Starom mostu. Podržavamo sve oblike mirne sućuti i podrške u obiteljskim okruženjima – uz molitve i paljenje lampiona na prozorima domova. Ostanimo odgovorni i čuvajmo jedni druge – u ratu i u miru.

Tihomir Lavor, predsjednik Građanske inicijative „Moj grad Sisak“

Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja

Posted by | Uncategorized | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak u suradnji s Osnovnom školom Ivana Antolčića Komarevo i Osnovnom školom Ivo Kozarčanih Hrvatska Dubica digitalnim putem obilježava Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja –u sklopu projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Za ovu prigodu sačinili smo informativno-edukativnu prezentaciju koju je pedagoginja ovih škola Ida Galić proslijedila nastavnicima i učenicima. Hvala na suradnji.

Vijeće Europe, 18. studenoga po prvi put obilježilo je Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i poticanje otvorene rasprave o zaštiti djece od seksualnog nasilja kako bi se smanjilo seksualno zlostavljanje djece kao najranjivije skupine. Prema provedenom istraživanju, procjenjuje se da je u 70 do 85 % slučajeva počinitelj osoba koje dijete poznaje, a u čak 90 % slučajeva zlostavljanje se ne prijavi policiji.

Seksualno zlostavljanje je niz aktivnosti, od nasilnog i nenasilnog spolnog odnosa ili s njim izjednačene spolne radnje, neprimjerenog dodirivanja do udvaranja odrasle osobe, navođenja ili primoravanja djeteta da gleda filmove, časopise, slike i slične materijale s pornografskim sadržajima, samozadovoljavanja pred djetetom, pokazivanja genitalija djetetu, izlaganja djeteta da golo pozira odraslim osobama, sve do uhođenja djeteta kada se kupa ili presvlači.

Važno je informirati djecu i mlade, te potaknuti da svoja doživljena iskustva podijele s odraslim osobama od povjerenja i zatraže pomoći. Odrasli su tu da razumiju djecu i mlade, niti u kojem slučaju da ih okrivljuju, već da s puno pažnje i empatije pomognu i učine sve ono što je potrebno da žrtva dobije primjerenu zaštitu.

Svjetski dan tolerancije obilježen na Gradskoj tržnici u Sisku

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

U organizaciji Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i Projekta građanskih prava (PGP) Sisak, a uz podršku Gradske tržnice Sisak održan je susret s građanima povodom obilježavanja Svjetskog dana tolerancije koji se u svijetu obilježava 16. studenog.

Bila je ovo prilika da se s građanima razgovara o toleranciji, ljudskim pravima, suživotu, migracijama stanovništva i sl. Uz zainteresirane građane na susretu su bile i osobe pod međunarodnom zaštitom. Susret su se priključili Ivan Rendulić, zamjenik gradonačelnice Grada Siska, Slavko Jerković iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke, ravnateljica Osnovne škole Braća Bobetko Karolina Čutuk i učiteljica Refika Omerćehaić, te Azra Mulabdić iz Centra za kulturu dijaloga.

Dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative predstavila je projekt SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, uz partnerstvo s Osnovnom školom Braća Bobetko Sisak i Centrom za socijalnu skrb Sisak. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ivan Plavljanić iz PGP-a predstavio je projekt Pružanje potpore osobama pod međunarodnom zaštitom za njihovo uključivanje u život lokalne zajednice i tržište rada,  koji je također financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sudionici ovog susreta imali su priliku razgovarati o raznim životnim temama, upoznati se i družiti, uz okrjepu koju su im osigurali organizatori.

Protiv stigmatizacije (znači negativnog obilježavanja osobe samo zato što je po nečemu drugačija) i netolerancije treba se boriti sustavnim informiranjem o neopravdanosti predrasuda, psihoedukacijom, neposrednim kontaktom s grupama prema kojima postoje predrasude, stvaranjem odgovarajućih dovoljno socijalno osjetljivih propisima i sl. – pojasnila je Poredoš Lavor.

Zahvaljujemo svim partnerima i suradnicima na angažmanu oko ovog današnjeg susreta, uz jasnu poruku: Tolerancija se uči i usvaja tijekom cijelog života – to je cijelo-životni proces. Prihvaćanje različitosti stvara osjećaj osobnog zadovoljstva, sreće i pozitivne energije – zaključno poručuju iz Građanske inicijative i PGP-a.

S nama su bili:

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/u-sisku-obiljezen-svjetski-dan-tolerancije/?fbclid=IwAR1xkCHhKuEQZAIJeF_V4KRf50qwokerGMo5786qrDCtt4v6Ds3zqa5OG90

 

Radio Sisak i Sisak.portal: https://sisakportal.hr/svjetski-dan-tolerancije-obiljezen-gradskoj-trznici/?fbclid=IwAR0LStIl7V7bGZ8G_svegOKx9Z0vPP8K5lr3e1Me2jjr8qcrwl-irhA1bI0

 

 

Stranice Policijske uprave sisačko-moslavačke: https://sisacko-moslavacka-policija.gov.hr/vijesti-8/u-sisku-obiljezen-medjunarodni-dan-tolerancije/35458

 

 

Projekt SuPER aktivan u lokalnoj zajednici

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

Podrška, razvoj tolerancije i podržavanje kulture mira i dijaloga u suvremenom društvu kada su migracije stanovništva svakodnevna pojava od iznimnog su značenja.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ uključila se je u provedbu projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina putem projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su  Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Projektom SuPER dajemo doprinos integraciji osoba koja su pod međunarodnom zaštitom i žive na području Siska i okolice u smislu pružanja susreta podrške, edukacije i rada kako bi što samostalnije i sigurnije funkcionirali u lokalnoj zajednici, a ostvarena postignuća predstavili bi i na području Kutine, sa svrhom uspostave sličnih aktivnosti u nekom od budućih projektnih djelovanja – pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

U sklopu ovog projekta provode se odnosno planiraju se provoditi slijedeće aktivnosti: kreativne radionice, male kulinarske radionice, mala škola fotografije, susreti podrške i emotivnog osnaživanja – razgovori, provođenje vremena u raznim životnim aktivnostima, organiziranje zajedničkih edukativno-socijalizacijskih izleta, sudjelovanje na raznim društvenim manifestacijama u zajednici i dr.

Kao osobito važna aktivnost za što kvalitetniji i sigurniji život u sadašnjosti i budućnosti je početak programa obrazovanja, točnije učenje hrvatskog jezika u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Voditeljica projekta Poredoš Lavor istaknula je kako im je drago što imaju priliku provoditi upravo one meke socijalne vještine koje dodatno ohrabruju i povezuju ljude, a to se odnosi na održavanje kreativnih radionica, tematskih razgovaraonica, malih kulinarskih susreta, posjeta kazalištu, druženja i sl. Raduje nas što smo ostvarili odličnu suradnju s Kazalištem Kristalna kocka vedrine i zahvaljujući njihovoj naklonjenosti možemo besplatno posjećivati kazališne predstave, te Centru igre Korak po korak putem kojeg ostvarujemo susrete s djecom iz obitelji osoba pod međunarodnom zaštitom.

Informiranje i senzibiliziranje zajednice kontinuirano provode, te su tako do sada posjetili Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Općinu Lekenik i Majur, Knjižnice i čitaonice u Majuru, Sunji, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini. Lekeniku i Popovači.

Potreba za susretima ukazuje na postojanje interesa za razgovore o ovim životnim temama jer su migracije stanovništva konstantne i sve više prisutne u svim krajevima svijeta, te se na globalnoj, a shodno tome i lokalnoj razini očekuje dodatni senzibilitet i prilagodba na životne okolnosti u kojima sve više imamo novih susjeda s kojima je važno ostvariti socijalno povjerenje i suživot.

Želite li biti uključeni u naše projektne aktivnosti, te djelovati informativno i tolerantno u zajednici -kontaktirajte voditeljicu projekta dr. sc. Dašu Poredoš Lavor na broj mobitela 098 376 414 ili na e-mail: dasa.poredos@sk.t-com.hr  – poručuju iz Građanske inicijative.

Kako saznajemo Građanska inicijativa u suradnji s Gradskom tržnicom Sisak, te drugim partnerima i suradnicima (Projekt građanskih prava PGP Sisak i Centrom za kulturu dijaloga iz Zagreba) u nadolazećem razdoblju planira obilježiti Svjetski dan tolerancije, te tako dodatno informirati i senzibilizirati građane na podršku i suživot.

S nama je bio Portal sisak.info: https://www.sisak.info/2020/11/11/projekt-super-aktivan-u-lokalnoj-zajednici/

 

 

Projekt SuPER predstavljamo lokalnoj zajednici

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Aktivnosti u Gradovima i Općinama Hrvatska Kostajnica, Majur, Sunja, Kutina

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ uključila se je u provedbu projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina putem projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su  Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Projektom SuPER dat ćemo doprinos integraciji osoba koja su pod međunarodnom zaštitom i žive na području Siska i okolice u smislu pružanja susreta podrške, edukacije i rada kako bi što samostalnije i sigurnije funkcionirali u lokalnoj zajednici, a ostvarena postignuća predstavili bi i na području Kutine, sa svrhom uspostave sličnih aktivnosti u nekom od budućih projektnih djelovanja – pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

U sklopu ovog projekta provode se odnosno planiraju se provoditi slijedeće aktivnosti: kreativne radionice, male kulinarske radionice, mala škola fotografije, susreti podrške i emotivnog osnaživanja – razgovori, provođenje vremena u raznim životnim aktivnostima, organiziranje zajedničkih edukativno-socijalizacijskih izleta, sudjelovanje na raznim društvenim manifestacijama u zajednici i dr.

Tako je voditeljica projekta Poredoš Lavor tijekom rujna i listopada 2020. projekt predstavila raznim zainteresiranim subjektima u zajednici:

Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica – susret informiranja s ravnateljicom Dijanom Vuković u kojem su dogovoreni daljnji oblici suradnje, aktivnosti senzibilizacije javnosti i suradnje s drugim dionicima u zajednici koji su uključeni u socijalne odnose s migrantima, tražiteljima azila i azilantima.

Knjižnicama i čitaonicama u Majuru i Sunji – susreti s ravnateljicama Jasminom Lađevac i Suzanom Solomun Tumurad u svrhu senzibilizacije stanovništva za susrete s osobama koje su u tranzitu ili traženju svoje životne prilike u nekoj novoj zemlji odredišta.

  

Gradska knjižnica i čitaonica Kutina – susret s ravnateljicom Suzanom Pomper i dogovori oko održavanja tematskih razgovaraonica i književnih susreta u svrhu unapređenja tolerancije i komunikacije prema osobama azilantima i tražiteljima azila koji žive u lokalnoj zajednici.

Potreba za susretima ukazuje na postojanje interesa za razgovore o ovim životnim temama jer su migracije stanovništva konstantne i sve više prisutne u svim krajevima svijeta, te se na globalnoj, a shodno tome i lokalnoj razini očekuje dodatni senzibilitet i prilagodba na životne okolnosti u kojima sve više imamo novih susjeda s kojima je važno ostvariti socijalno povjerenje i suživot.

Želite li biti uključeni u naše projektne aktivnosti, te djelovati informativno i tolerantno u zajednici -kontaktirajte voditeljicu projekta dr. sc. Dašu Poredoš Lavor na broj mobitela 098 376 414 ili na e-mail: dasa.poredos@sk.t-com.hr – poručuju iz Građanske inicijative.

Medijsku podršku ovom projektu pružaju Petrinjski radio i Portal 53.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/projekt-super-predstavlja-se-lokalnoj-zajednici/?fbclid=IwAR2hqQkVklsVjfj4oP4XrWU-gD1u-1tdB5Pm9b8ixoUptEWSDfJ40bn64GY

 

Podržavamo kampanju „Odgovorni ostajemo bliski“

Posted by | Najave i događanja | No Comments

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo je kampanju „Odgovorni ostajemo bliski“ u medijskom partnerstvu s Hrvatskom radio televizijom. Cilj kampanje je edukacija i podizanje svijesti šire javnosti o odgovornom ponašanju i pridržavanju preporučenih uputa za suzbijanje širenja virusa COVID-19 kako bismo zaštitili naše starije sugrađane i osobe iz drugih ranjivih skupina.

S dolaskom zime svjedočimo sve većem porastu oboljelih od COVID-19 virusa, a populacija starija od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom čine skupinu koja je u slučaju zaraze najugroženija, zbog čega ih svi zajedno kao društvo moramo pravodobno zaštititi.

Svi građani će u sklopu dnevnih novina Jutarnji list, 24 sata i Novi list u petak 23. listopada te Slobodne Dalmacije u subotu 24. listopada dobiti knjižicu „Savjeti za zaštitu zdravlja za osobe starije životne dobi“. Tu mogu pročitati sve preporuke od nadležnih epidemiologa vezano uz očuvanje zdravlja starijih sugrađana u razdoblju epidemije.

Razumijemo ozbiljnost situacije, podržavamo sve preventivne postupke i odgovorna ponašanja jer štitimo sebe i druge. Strpljenje, dosljednost, informiranje iz pravih izvora, znanje i ljubav prema bližnjem danas su nam potrebni više nego ikada. I zato – „Odgovorni ostajemo bliski“.

 

Više o ovaj kampanji saznajte na: https://mrosp.gov.hr/vijesti/odgovorni-ostajemo-bliski-glavna-je-poruka-kampanje-o-suzbijanju-sirenja-koronavirusa-medju-starijom-populacijom/11959 

 

Građanska inicijativa ostvarila je novo zapošljavanje

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

Projekt pod nazivom KISS – kreativnost – integracija – sigurnost – samopoštovanje koji je dio poticajne mjere javni rad, omogućio je zapošljavanje žene azilantice iz Somalije koja je odredište svog života našla u Sisku. Radi na poslovima pomoćne radnice u kreativnim radionicama, u kojima od recikliranih materijala izrađuje ukrasne i uporabne predmete, a susreti se odvijaju i tijekom aktivnosti osnaživanja i podrške drugih azilanta koji su uključeni u aktivnosti projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a također ga provodi Građanska inicijativa.

Ovo zapošljavanje ostvaren je sustavnom suradnjom Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured u Sisku i Centra za kulturu dijaloga iz Zagreba.

Projektom KISS – kreativnost – integracija – sigurnost – samopoštovanje želimo pokazati primjer dobre prakse da osoba pod međunarodnom zaštitom koja je ostvarila zbrinjavanje u našem gradu,  želi i može ostvariti daljnju životnu egzistenciju koja uključuje emotivno i ekonomsko osnaživanje putem zapošljavanja, upoznavanje susjeda i prijatelja, socijalnu integraciju uz primjerenu razinu socijalnog povjerenja u zajednicu u kojoj živi, kao i podmirenje svih ljudskih potreba – bez pritisaka, stigmatizacije i predrasuda. Na taj način djeluje se i na stvaranje osjećaja sigurnosti i razvoja veće razine samopoštovanja – pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Ostvareno zapošljavanja na određeni način je svojevrsno nadopunjavajuće zapošljavanje koje će unaprijediti provođenja projekta SuPER jer daje osobi azilantici priliku da postigne profesionalno ostvarenje.

Ako za rad s OSI vrijedi postulat „Ništa o nama bez nas“ – mišljenja sam da i u radu s osobama s međunarodnom zaštitom vrijedi poštovati slično pravilo – pojasnila je Poredoš Lavor.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/gradanska-inicijativa-ostvarila-novo-zaposljavanje/?fbclid=IwAR2VwP-a8ijZg26Tt9U4182qd5f37yx-hgGOomyUeBBmLXfu9qfAIPcE2F4

 

 

1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba

Posted by | Najave i događanja | No Comments

Starije osobe po mnogočemu se međusobno razlikuju, a sve to ovisi o različiti životni uvjeti kroz koje su prošli i iskustva koja su stekli. Očekuje se da uz prosječne napore zadržati dotadašnji stil života ili da od mnogih stvari po malo odustati. Najčešći gubici u starijoj životnoj dobi su: umirovljenje, odlazak djece iz roditeljskog doma, udovištvo, institucionalni smještaj i promjene zdravstvenog i socijalnog stanja. Odlazak u mirovinu, posebno ako je prisilan, tj. kada osoba nije sama odlučila da se povuče, već je na to tjera društvo ili zdravstveno stanje, često predstavlja ozbiljnu traumu za pojedinca. Većina zaposlenih žena s olakšanjem dočeka taj trenutak; kod muškaraca mirovina ne znači samo prestanak rada, već i jasan očiti dokaz njihove starosti. Neke žene su očajne zbog svog braka, sva svoja neispunjena očekivanja prenijela na svoju djecu. Bolno svjesne da više nemaju velik utjecaj na živote svoje djece često doživljavaju emotivne krize. Raspoloženje žena pred kojima je faza “praznog gnijezda” može se opisati kao tihi očaj. Udovištvo je mnogo češće traumatično za muškarce, nego za žene. Muškarci mnogo češće doživljavaju svoje žene kao osobe u koje imaju povjerenja, nego što žene smatraju svoje muževe prijateljima. Ponekad i žene i muškarci nakon životnog gubitka postaju suviše zaokupljeni sobom, stalno jadikuju, sami sebe sažaljevaju, te se koriste bolešću kao isprikama za stagniranje, a  invalidnost može postati način života. Za oporavak važni su osobna motivacija i podrška drugih ljudi. Odluka o odlasku u dom umirovljenika jedna je od značajnijih odluka u životu. Obitelj se može osjećati krivom, a starija osoba napuštenom. Može biti i prisutan strah od toga kakva će ustanova biti – da li je to mjesto gdje će se živjeti ili umrijeti? Mnogima je potrebno duže vremena, nekima čak i godine, da se na to odluče. Najvažnije je da odluka o izboru stanovanja i života bude odluka starijeg čovjeka, jer o njoj najviše ovisi uspješna prilagodba na novu životnu situaciju. Dugotrajni, kronični stresori, kao npr. bolest, financijske poteškoće, problemi u obitelji i na poslu, u značajnoj mjeri utječu na zdravstveno stanje i socijalnu prilagodbu pojedinca.

Starije osobe su skupina koja je savjest svakog društva. Skrb o starijima često otvara različita pitanja o stanju u nekom društvu, njegovoj razvijenosti, demokratičnosti, «socijalnosti».

Svim poštovanim i dragim umirovljenicima želimo puno zdravlja, strpljenja, životne upornosti za njihov dan, ali i svaki dan u životu. Vjerujemo da će sve ovo što prije proći, te da će zagrljaji i naša grupna druženja ponovo biti česta, intenzivna, topla i bliska.

Projekti SuPER i Godine su samo broj II na 11. Sajmu udruga i ustanova

Posted by | Najave i događanja | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ sudjelovala je na 11. Sajma udruga i ustanova koji je održan u okviru nacionalne manifestacije “Hrvatska volontira 2020.” i Dana otvorenih vrata udruga. Organizatori sajma bili u Agencija lokalne demokracije Sisak i Zajednica sportskih udruga grada Siska u suradnji s Bodybuilding klubom Sisak, Gradom Siskom i Turističkom zajednicom Sisak. Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ informirala je građane o projektima koje provodi (SuPER – susreti podrške, edukacije i rada i Projekt Godine su samo broj II), prikazali smo kreativne uratke i ponudili sugrađanima mogućnost sudjelovanja u maloj kreativnoj radionici izrade ukrasnih privjesaka od recikliranih materijala. Hvala volonterkama Jadranki Demonja, Višnji Jendričko, Ivančici Velić i Daši Poredoš Lavor na angažmanu i aktivnom sudjelovanju.

Tijekom Sajma predstavile su se i udruge i ustanove koje u svoj rad uključuju volontere, te sportske i tehničke udruge s područja Siska i okolice, kako bi građanima predstavili svoj rad i motivirali ih da se uključe u brojne aktivnosti koje udruge i ustanove nude. Program je bio zamišljen tako da su izlagači imali interakciju s posjetiteljima i mogućnost organiziranja radionica, izložbi i sl., a sportske udruge demonstrirale su sportove i vještine na improviziranim borilištima.

 

Hladno i kišovito jesenje vrijeme nije bilo značajnija prepreka – tako da je ovo bilo jedno lijepo druženje i korisno provedeno subotnje prijepodne.

Tihomir Lavor, predsjednik Građanske inicijative „Moj grad Sisak“