Aktivan prosinac s blagdanskim temama na projektu Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja

Susreti u sklopu projekta Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije provodi se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije, a u završnoj fazi projektnih aktivnosti mnogi susreti odvijali su se na području Hrvatske Dubice i Komareva. U Hrvatskoj Dubici u Dubičkom udruženju žena uključili su se i roditelji, odnosno odrasle osobe jer je uočeno tijekom provođenja projekta da je u značajnoj mjeri potrebno raditi i s odraslim osobama – pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

U mnogim suvremenim obiteljima toplina doma i obiteljska bliskost negdje su se izgubili. Djeca i mladi puno slobodnog vremena provode za raznim ekranima i u virtualnom svijetu. Sve to dovodi do manjka komunikacije i međusobnog otuđenja, A nedostaje zajedničkih aktivnosti i blagdanskih priprema. Ponašanje djece i mladih u značajnoj mjeri ovisi o tome koja i kakva ponašanja vide od svojih roditelja i drugih odraslih osoba iz svog okruženja. Stoga je razvoj znanja i vještina medijske pismenost važna za sve generacije – pojasnila je Poredoš Lavor.

Prilikom susreta s učenicima razredne nastave u Osnovnim školama u Komarevu i Hrvatskoj Dubici dr. sc. Daša Poredoš Lavor i Kristina Grdić, mag.ing.tech.graph.s učenicima su čitale razne blagdanske priče (Ivan i medvjedić, Neskromne želje, Priča o malom češeru i sl.) i uočile kako niti jedan učenik kada je bilo razgovarano o željama nije poželio niti mobitel, niti table, niti neki drugi uređaj koji bi ih povezivao s virtualnim svijetom, već su želje bile jednostavne i dječje: nešto slatkiša, lutka, plišanci, role, lopte, bicikl, romobil, knjige i sl. Navedeno je potvrdilo da kada se s učenicima radi na razvoju kritičkog mišljenja i poticanju promišljanja o zdravim životnim vrijednostima i navikama – oni to prihvaćaju i odmiču se o odvisnosti i ropstva suvremenog društva kao što su razni ekrani i virtualni svijet.

Na susretima uz čitanje priča, gledan je film Stoliću prostri se, rješavane su razne vesele mozgalice, a bili su podijeljeni i blagdanski poklončići.

Na susreta za odrasle Poredoš Lavor dala je i nekoliko preporuka kako se ublažiti blagdanski stres:

•             Budite jednostavni, opušteni i uživajte u čaroliji blagdanskih dana

•             Svedite svoja očekivanja od blagdana na realnu mjeru

•             Ne trudite se promijeniti ono na što ne možete utjecati

•             Na društvenim skupovima i proslavama izbjegavajte priče o problemima, spremite mobitel, unesite opuštenost i humor u razgovor

•             Poklonite sami sebi nešto što ste zaista zaslužili

•             Izbjegavajte ekrane svih vrsta, izbjegavajte alkohol i aktivirajte svoje tijelo, jer pasivnim sjedenjem u kući (s mobitelom u ruci) pojačavate apatiju

•             Nemojte koristiti pirotehnička sredstva i mislite na druga živa pića koja su s nama u suživotu

 

Partneri na projektu Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja su Grad Sisak, Knjižnica i čitaonica Kutina, Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Osnovna škola Komarevo. Partneri iz redova medijske podrške u zajednici su Petrinji radio i Portal 53, te Radio Sisak i Sisak.portal.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/aktivan-prosinac-u-sklopu-projekta-medijskom-pismenoscu-do-primarne-prevencije-vrsnjackog-nasilja/