Digitalnim putem obilježavamo Dan Europe

Posted by | May 08, 2020 | Najave i događanja, zazeli | No Comments

Dan Europe obilježava se 9. svibnja. Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se 9. svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”. Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

S obzirom na nastalu situaciju uzrokovanu korona-virusom koja sada traje gotovo dva mjeseca i značajno mijenja živote ljudi, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ krajnje korisnike Programa zapošljavanja žena Zaželi, projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (UP.02.1.1.05.0119) koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Sisak, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Sisak i Grada Siska – posjećuje i pruža usluge, uz poštivanje fizičke distance i uz korištenje svij preporučenih mjera zaštite, nastojeći održati podržavajuće socijalne odnose i kontakte.

Unatoč planiranom da će se usluge pružati za 60 krajnjih korisnika, do sada su usluge pružili za 121 osobu, što je više od 100 posto povećanja, a u ovom trenutku pružaju usluge za 92 kućanstva krajnjih korisnika koji su umirovljenici i osobe s invaliditetom.

Vrijeme brzo prolazi kao i vrijeme provedbe ovog projekta od dvije godine, a mi ga provodimo još dva mjeseca odnosno do kraja lipnja 2020. godine, a do tada će korisnice zaposlenice iskoristiti i pravo na svoje godišnje odmore. Kako navodi voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor: Iskustva su različita, s puno raznih izazova smo se suočili koji su nama kao nevladinoj, neprofitnoj, humanitarnoj i volonterskoj udruzi vrlo teški i zahtjevni. Privest ćemo ovaj projekt kraju, ali uz reducirane projektne aktivnosti što je uvjetovano našom financijskom nemogućnošću pred-financiranja nastalih troškova.