Za Vukovar i Škabrnju – za bolju sadašnjost i sigurniju budućnost

Posted by | November 18, 2021 | Uncategorized | No Comments

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Dan je to kada se s tugom prisjećamo svih onih koji su izgubili živote u stvaranju neovisne Hrvatske.

Vukovar na današnji dan obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Grad je branilo oko 1800 branitelja, među kojima su bili mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Neka se nikada ne ponovi ovakva strahota. Nužno je okrenuti se životu u sadašnjosti i budućnosti. Ako se svi više aktiviramo i damo svoj ljudski i radni doprinos – Hrvatska može biti stabilnija i sigurnija zemlja iz koje ljudi neće odlaziti … Može i moramo više i bolje, jer vrijeme brzo prolazi …

Tihomir Lavor, predsjednik Građanske inicijative “Moj grad Sisak” (hrvatski branitelj dragovoljac i HRVI)