Najave i događanja

Susret „Aktivni mozgići“ u Dječjoj knjižnici Sisak – projekt P.I.O.

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Dječji odjel organizirali su susret pod nazivom „Aktivni mozgići“ za učenike 4. b razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sisak povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Učenike predvođene učiteljicom Željkom Čondić u uvodnom dijelu susreta pozdravila je voditeljica Dječje knjižnice Nataša Debogović Bujas, prof. Susret je vodila i s učenicima razgovarala dr. sc. Daša Poredoš Lavor, a teme su bile raznolike: koliko dnevno vremena provode u učenju i ponavljanju, koliko za računalom, mobitelom i drugim ekranima, a koliko u prirodi, s vršnjacima, kućnim ljubimcima, domaćim vršnjacima i pomažući drugima. U drugom dijelu susreta učenici su rješavali razne zadatke – mozgalice – u kojima su poticane vještine poput pamćenja i zapamćivanja, smislenog učenja i aktivnog rješavanja problema.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Dječja knjižnica zahvaljuju učenicima i učiteljici Željki na aktivnom sudjelovanju, te se raduju novim susretima.

Navedena aktivnost dio je projekta P.I.O. – podrška, informiranje i osnaživanje kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a financiran je sredstvima Grada Siska.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/susret-aktivni-mozgici-u-djecjoj-knjiznici-sisak/

 

Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” članica je Platforme 044

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” članica je Platforme 044.

Ovim putem Vas želimo obavijestiti kako Projekt građanskih prava (PGP) Sisak  ponovno aktivno radi na provedbi projekta „Platforma 044 – Zajedno za bolju budućnost Sisačko-moslavačke županije“, uz pomoć Zaklade SOLIDARNA kroz Fond 5.5 te je provedba otpočela u srpnju ove godine.

U okviru ovog projekta radimo na problemima nezaposlenosti, siromaštva, diskriminacije, a s potresom Platforma 044 dobiva i novi fokus – obnovu.

 

U vezi navedenog, pozivamo sve građane cijele naše županije da nam upute svoje zamolbe, upite, sugestije, primjedbe, probleme, potrebe te mišljenja za dobrobit cijele svoje zajednice.

Možete nas naći na adresi Ante Starčevića 13 (prolaz Name, prostor HOK-a) ili nas možete kontaktirati putem besplatnog pravnog telefona 0800 200 098.

S nama je Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/prikljuci-se-platformi-044-zajedno-za-bolju-buducnost-sisacko-moslavacke-zupanije/

 

Bili smo na Sajmu udruga i ustanova

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

Agencija lokalne demokracije Sisak i Zajednica sportskih udruga grada Siska i ove godine organizirale su Sajam udruga i ustanova koji se održava u okviru nacionalne manifestacije Hrvatska volontira 2021. i Europskog tjedna održivog razvoja.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ aktivno je sudjelovala na Sajmu i predstavila projekte SMS – svi mi skupa koji je financiran sredstvima MRMSOSP i P.I.O. – podrška, informiranje i osnaživanje koji je financiran sredstvima Grada Siska, te aktivnosti javnog rada.

Tijekom Sajma predstavljeno je oko 20 udruga i ustanova koje u svoj rad uključuju volontere, te sportske i tehničke udruge s područja Siska i okolice, kako bi građanima predstavili svoj rad i motivirali ih da se uključe u brojne aktivnosti koje udruge i ustanove nude. Sajam pruža mogućnost umrežavanja i razvoja novih inovativnih aktivnosti, omogućujući građankama i građanima aktivno uključivanje u život zajednice.

Zajedno možemo više u stvaranju svijeta boljih i jednakih mogućnosti za sve.

Radio Sisak o ovoj aktivnosti: https://sisakportal.hr/sajam-udruga-ustanova-sutra-setnici-kupu/

 

 

Poštovanje i podrška za osobe starije životne dobi

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Podjela donacija-terenski rad | No Comments

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba volonterke Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ posjetile su nekoliko kućanstava u kojima su osobe starije životne dobi koje žive same, trpe teške posljedice potresa, imaju složene zdravstvene teškoće i žive u skromnim uvjetima. Kućne posjete podrške odvijale su se na području Siska, Starog Praćna, Blinjskog Kuta i Petrinje.

Prehrambene i higijenske potrepštine koje su im ovom prilikom poklonili Građanska inicijativa nabavila je putem sredstava donacije koje su dobili od prijateljske kršćanske humanitarne udruge HiS Print Ministries.

Uz razgovor, podršku i nekoliko vedro provedenih trenutaka željeli smo na ovaj dan biti s našim dragim umirovljenicima koji žive u skromnim uvjetima i s mnogo strpljenja pokušavaju nekako u ovim složenim vremenima nastaviti svoje živote. Susreću se s mnogim preprekama, ali ne odustaju. Potrebna im je podrška svih nas – i dobronamjernih pojedinaca, a još više društva u cjelini – istaknula je volonterka dr.sc. Daša Poredoš Lavor.

Umirovljenici su se zahvalili donatorima iz Udruge HiS Print Ministries čije su neke od volontera upoznali prilikom ranijih posjeta u vremenu prije pandemije covid-19. Poželjeli su im sreću, zdravlje, dug život i uspjeh u radu, uz nadu da će se ponovo vidjeti i družiti u njihovim domovima.

Međunarodni dan starijih osobe trebao bi biti svaki dan – svaki dan su umirovljenicima potrebni pažnja i podrška, osluškivanje i praćenje njihovih potreba, razumijevanje i uvažavanje, kao i poštovanje i zaštita ljudskog dostojanstva u starijoj životnoj dobi – poručuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

S nama je bio Petrinjski radio i portal 53: http://portal53.hr/postovanje-i-podrska-za-osobe-starije-zivotne-dobi/

 

 

Susret o ljubavi i poštovanju baka i djeda

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak Dječji odjel organizirali su pričaonicu i kreativnu radionicu pod nazivom Baka i ptičice za učenike 1. a razreda Osnovne škole 22. lipanj. Pametni i marljivi školarci predvođeni učiteljicom mr. Sanjom Basta aktivno su sudjelovali na susretu čiji je cilj bio razvijanje ljubavi i poštovanja prema bakama i djedama s obzirom na njihovu važnu ulogu u odrastanju mladih naraštaja. Poučna motivacijska priča o baki i ptičicama svima je bila zanimljiva, razgovarali smo o sadržaju priče, a potom ga povezivali sa sadržajima i svakodnevnog života, pojasnila je dr. sc. Daša Poredoš Lavor volonterka voditeljica ovog projekta. Ova aktivnost organizirana je u srhu podrške obilježavanja Međunarodnog dana osoba starije životne dobi.

Učenici su se prisjetili svojih baka i djeda, rado govorili o njima, a na crtežima po osobnom izboru crtali ili doživljeni sadržaj priče ili svoju baku ili djeda u zajedničkoj aktivnosti s njima. Crteže su ponijeli sa sobom kako bi ih na današnji dan mogli darovati bakama i djedama u povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada. Na kraju susreta svi sudionici osvježili su se ukusnim voćnim sokom, te sačinili zajedničku fotografiju kojom svim osobama starije životne dobi žele čestitati njihov dan.

Navedena aktivnost dio je projekta P.I.O. – podrška, informiranje i osnaživanje kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a financiran je sredstvima Grada Siska.

S nama su bili:

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/susret-o-ljubavi-i-postovanju-baka-i-djeda/

 

Radio Sisak i Sisak.portal: https://sisakportal.hr/susret-ljubavi-postovanju-baka-djedova/

 

Projekt SMS – svi mi skupa podržava obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Posted by | Najave i događanja | No Comments

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena. Nasilje nad ženama prepoznato je kao važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj te je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Hrvatska je 2012. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svrha je ove Konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja i promicati ravnopravnost žena i muškaraca.

Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se njime bave treba poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć, jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ provodi projekt pod nazivom SMS – svi mi skupa koji je dio dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Početak provedbe je 1. 9. 2021. Partneri su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak.

Projekt SMS – svi mi skupa podržava obilježavanje Međunarodnog dana mira

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Uncategorized | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ provodi projekt pod nazivom SMS – svi mi skupa koji je dio dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Početak provedbe je 1. 9. 2021. Partneri su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak.

Kako je istaknula voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor – Projektom SMS – svi mi skupa želimo potaknuti uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u život lokalne zajednice i sudjelovanje pripadnika lokalne zajednice u aktivnostima s osobama pod međunarodnom zaštitom putem javnog zagovaranja prava, suzbijanjem predrasuda i poticanja interkulturalnog dijaloga i razumijevanja u cilju postizanja što bolje integracije u društvu i subjektivnog zadovoljstva životom. Shodno tome najzastupljenija projektne aktivnosti bit će javno zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, radionice, tematske razgovaraonice i sl. Uz osobe iz redova ciljane skupine istovremeno će se raditi i s pripadnicima opće populacije kako bi se prevenirale međusobne stigmatizacije i predrasude, potaknula i razvijala tolerancija i zajedništvo, te mlađe generacije učile primjerenijim oblicima ponašanja.

U geografskom smislu projekt će se provoditi na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Brodsko-posavske i Primorsko-goranske županije.

Međunarodni dan mira obilježava se širom svijeta 21. rujna. Generalna skupština UN-a proglasila je ovo danom posvećenom jačanju ideala mira, kako i provođenju raznih aktivnosti koje pridonose stvaranju i razvijanju kulture mira u zajednici. Globalni cilj za održivi razvoj uključuje promicanje miroljubiva i uključiva društva, osiguranje pristupa pravosuđu za sve i izgradnju učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija na svim razinama.

Mir se može promatrati najmanje u tri osnovna segmenta: u političkom smislu – kao odsutnost rata; u obiteljsko-društvenom smislu – kao dobri odnosi iskrenoga suživota unutar obitelji, među poznanicima, kolegama, u društvenoj zajednici; u osobnom smislu – kao mir u duši, razvoj ljubavi i duhovnosti, koji kao takav može biti neovisan od obiteljsko-društvenoga i političkoga oblika mira. Da bi se ostvario mir u svijetu potrebna je pravedna politika na svim područjima, a posebno s obzirom na poštivanje ljudskih prava, te nastojanja oko smanjivanja nepravednih razlika među narodima. Ove su nepravedne razlike posebno vidljive u pristupu općim dobrima kao što su voda, hrana, lijekovi, mjesta stanovanja, a koja moćnije zemlje pridržavaju sebi. Na takav način beskrupulozna trka za materijalnim dobrima i pravo na resurse rađa mnoge nepravde, u kojima siromašniji postaju još siromašniji, te napuštaju svoja ognjišta u potrazi za kvalitetnijim i sigurnijim životom, a bogati još bogatiji, te tako i dominantniji u svijetu. Budimo odgovorni i imajmo stavove i svoje mišljenje za koje smo se spremni aktivno zauzimati. Mir u svijetu ne smije imati cijenu – istaknula je Poredoš Lavor.

Ovim medijskim prikazom projekt SMS – svi mi skupa podržava obilježavanje Međunarodnog dana mira.

S nama su bili Radio Sisak i Sisak.portal: https://sisakportal.hr/projekt-sms-svi-skupa-podrzava-obiljezavanje-medunarodnog-dana-mira/

 

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/projekt-sms-svi-mi-skupa-podrzava-obiljezavanje-medunarodnog-dana-mira/

 

 

Završno predstavljanje iskustava i ostvarenih postignuća projekta SuPER

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Projekt SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg je provodila Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ bio je u provedbi od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu bili su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak. Kako saznajemo ciljevi projekta SuPER su ostvareni, a isti se sastoje u doprinosu integraciji osoba koja su pod međunarodnom zaštitom i žive na području Siska i SMŽ u smislu pružanja susreta podrške, edukacije i rada kako bi što samostalnije i sigurnije funkcionirali u lokalnoj zajednici. Nakon potresa s katastrofalnim posljedicama koje je zadesio naše područje, u projektne aktivnosti psihosocijalne podrške uključili su i ostale marginalizirane skupine u društvu kao što su osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i s. Projekt je financiran s 119 900,00 kuna. Ostvarena su i zapošljavanja teže zapošljivih osoba na tržištu rada, kao što su OSI civilna stradalnica rada, žena u dobi preko 50 godina života majka OSI, te alternativno nadopunjavajuće zapošljavanje osobe iz Somalije i osobe prevoditelja koji je također osoba pod međunarodnom zaštitom.

Kako saznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor unatoč svim izazovima koji su uključivali pandemiju covid-19 i posljedice katastrofalnog potresa – zadovoljni su sa provedbom projektnih aktivnosti, a za potrebe ovog prikaza izvješćuju javnost o nekim ostvarenim brojčanim pokazateljima:

Marljivim radom i uz podršku partnera i suradnika u zajednici ostvarili smo:

–          857 susreta podrške i emocionalnog osnaživanja koje smo provodili putem razgovora

–           183 grupna susreta i susreta zajedničkog provođenja vremena u raznim životnim aktivnostima

–           112 – kreativnih i kulinarskih radionica

–           110 povezivanja, suradnje i umrežavanja s drugim subjektima u zajednici

–           56 medijska prikaza, što potvrđuje da smo tijekom cijele godine vodili intenzivnu medijsku kampanju koja je pridonosila razvoju jednakopravnosti i što boljoj uključenosti u zajednicu osoba pod međunarodnom zaštitom, pri čemu je naš medijski pokrovitelj Petrinji radio i Portal 53 aktivno pratio sva naša događanja.

Ukupan broj sudionika projektnih aktivnosti je 1267 osoba (neki su sudjelovali i više puta), 73 osobe su osobe pod međunarodnom zaštitom, a sudionici su razne životne dobi. Projektne aktivnosti provodile su se na području cijele SMŽ.

Obilježili smo mnoge značajne datume u zajednici kao što su Svjetski dan mira, održali smo Okrugli stol pod nazivom Kultura mira u zajednici, Podržali smo kampanju „Odgovorni ostajemo bliski“, Svjetski dan tolerancije, Međunarodni dan dječjih prava, Međunarodni dan ljudskih prava, Svjetski dan bolesnika, Dan prevencije vršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica), Dan prevencije fizičkog kažnjavanja djece (Dan bez batina), Svjetski dan obitelji, Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad sobama starije životne dobi, Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj i još mnoge druge značajne datume – pojasnila je Poredoš Lavor.

Osobito smo ponosni na naše kulinarske radionice u kojima su korisnici rado sudjelovali, Malu školu fotografije koju je uspješno završilo 14 polaznika, te dva zajednička izleta u Zagreb prigodom kojih smo posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla i ZOO vrt – dodala je Poredoš Lavor.

Na završnom susretu bili su predstavnici partnera Osnovne škola Braća Bobetko Sisak – ravnateljica Karolina Čutuk, prof. i učiteljica Refika Omerćehaić koje su izrazile zadovoljstvo sudjelovanja na ovom projektu, predstavnice Centra za socijalnu skrb Sisak Mašenka Sekulić i Iva Gilg, stručne djelatnice savjetnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Sisak Vesna Cerovski i Štefica Tominović, predstavnik Projekta građanskih prava (PGP) Sisak Ivan Plavljanić s kojima GIMG Sisak ima iznimno kvalitetnu suradnju u raznim projektno-programskim djelovanjima, odvjetnica Milica Nenadović Timarac, te korisnici odnosno sudionici projektnih aktivnosti osobe pod međunarodnom zaštitom koje su govorile o svojim iskustvima uključenosti u razne aktivnosti. S puno pozitivnih iskustava, smijeha, radosti i zahvalnosti govorili su o svom učešću u provedbi projekta.

Svim sudionicima ovog završnog predstavljanja iskustva i postignuća podijeljeni su kreativni uradci nastali korištenjem recikliranih materijala koje su nastali u sklopu aktivnosti projekta Podrška novom početku koji se provodi putem javnog rada.

Na kraju susreta saznali smo da ovo u biti nije kraj provedbe ovih i sličnih projektnih aktivnosti.

Naime, od 1. rujna 2021. Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s partnerima Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak nastavlja sa sličnim aktivnostima koje su dio projekta pod nazivom SMS – svi mi skupa  koji je dio Dvogodišnjih programa usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu, putem sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijednost ovog projekta je 75000 kuna. O ovom projektu javnost ćemo više izvijestiti u nadolazećem vremenu.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/odrzano-zavrsno-predstavljanje-iskustava-i-ostvarenih-postignuca-projekta-super/

 

Ljetne kulinarske radionice projekta SuPER

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

Projekt SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u svojim projektnim aktivnostima ima i održavanje kulinarskih radionica u domovima korisnika pripadnika ciljanih skupina, a to su prije svega osobe pod međunarodnom zaštitom, ali i drugi ljudi u riziku siromaštva i socijalne isključenosti, o čemu smo već pisali u našim prikazima na Portalu 53.

 

Tijekom ljeta održane su kulinarske radionice u nekoliko domova ljudi koji su u Hrvatsku, u Sisak došli iz Sirije i Azerbajdžana. To je bila prilika za druženje, komunikaciju putem kuhanja, razgovore o sličnosti i različitosti kuhinja, kulinarskim specijalitetima i prehrambenim navika u Hrvatskoj, Siriji i Azerbajdžanu, pojasnila je voditeljica projekta SuPER dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Objede smo pripremali u kućanstvima osoba uključenih u ove projektne aktivnosti. Radi se o višečlanim obiteljima, obično 7 do deset članova obitelji, pa su tome prilagođene i količine. GIMG Sisak bi pribavio namirnice, ali su i domaćini sudjelovali i to obično s raznim specifičnostima kao što su začini, neki osobiti dodaci jelima koji su pripremljene obroke činili osobitim i što sličnijim onima koje su obično pripremali u svojim matičnim zemljama iz kojih su zbog ratnih sukoba morali otići. Tijekom pripreme obroka razgovarali smo kojoj hrvatskoj hrani pripremljena hrana najviše slični – pojasnila je Poredoš Lavor.

Prehrambene navike su nam slične, svi volimo kušati nešto novo, u pripremi obroka sudjelovale su osobe oba spola – i roditelji i djeca, rado pripremamo obroke u društvu i hrana povezuje ljude – zaključci su ovih radionica.

Za prigodu ovog prikaza posebno izdvajamo objed kod domaćice Roye koja je porijeklom iz Azerbajdžana. Uz pripremu obroka uživalo se u glazbi jer Roya je školovana klaviristica, a zajedno sa svojom djecom pripremila je zanimljiva i ukusna jela iz Azerbajdžana: pečeno meso (et čihirtmasi), juha od mesa sa tjesteninom (dušbere), pita od mesa (gutab), sarma od lista vinove loze (dolma), a za desert prženo brašno s voćnim sirupom (halva).

Projekt SuPER provodi se od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/ljetne-kulinarske-radionice-projekta-super/ 

 

 

 

 

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Posted by | Najave i događanja | No Comments

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Upravo na današnji dan 1995.godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

U akciji “Oluja” za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200.000 ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije “Oluje” u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom “Oluja” hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata navodi da je u operaciji poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo. Ističe i da su u razdoblju nakon završetka operacije zabilježena kriminalna djela osvete ili ubojstva iz koristoljublja nad pojedinim Srbima te paljenje napuštenih kuća hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava tijekom i nakon operacije “Oluja” ubijeno je 667 civila.

Tihomir Lavor, predsjednik Građanske inicijative “Moj grad Sisak”