Članovi smo inicijative Koordinacije za očuvanje digniteta udruga u RH

Posted by | April 30, 2020 | Najave i događanja | No Comments

U cijelosti prenosimo priopćenje o najavi sastanka

Naslov: Koordinacija ide na sastanak s Vladom

Predstavnici inicijative Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj koja okuplja 205 udruga civilnog društva danas će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sastati s predstavnicima Vlade RH.

Više:

Sastanak je na inicijativu premijera Andreja Plenkovića sazvao Ured za udruge, a nakon što se Koordinacija Vladi RH obratila pismom s molbom da se u aktivnosti dogovaranja, planiranja i predlaganja budućih aktivnosti, mjera i brige za održivost radnih mjesta i prevladavanje trenutne situacije uključi i udruge.

U ime Vlade RH na sastanku će sudjelovati ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te ostali predstavnici nadležnih institucija.

Koordinaciju za očuvanje digniteta udruga početkom travnja pokrenula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli iz Zagreba, kako bi upozorila da je  pandemija koronavirusa  kao i na čitavo društvo utjecala i na položaj udruga.

Udruge zapošljavaju i direktno rade s korisnicima, no one su izostavljene iz bilo kojeg programa pomoći, a najavljena su i rezanja iznosa za financiranje aktivnosti udruga. U isto vrijeme upravo su udruge te koje u doba krize pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći.

Udruge cijene što ih premijer Andrej Plenković, kako je istaknuo u odgovoru, „vidi kao partnera u prevladavanju društveno-ekonomskih izazova uslijed pandemije“ te ih je pozvao da iznesu prijedloge konkretnih mjera:

·         Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve nacionalne prijave koje se čekaju još iz 2019. godine;

·         Hitno rješavanje procjene projektnih prijedloga i donošenje odluka o financiranju za sve prijave podnesene na fondove EU-a puno prije proglašenja pandemije;

·         Otvaranje posebnog poziva za financiranje aktivnosti udruga zbog posljedica pandemije;

·         Ubrzanje isplate ugovorenih sredstava i poštivanje ugovorenih rokova (na svim razinama);

·         Hitno pružanje informacija o statusu ugovorenih nacionalnih potpora i eventualnim promjenama ugovorenih sredstava;

·         Osiguravanje podrške udrugama koje ostaju bez financiranja lokalne samouprave.

Uz Svjetlanu Marijon, predsjednicu Udruge Zamisli i pokretačicu inicijative, Koordinaciju će na sastanku predstavljati Mirela Despotović (Centar za civilne inicijative), Ivana Kalogjera (Nismo same), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ-Održivi razvoj zajednice) i Bojan Marjanović (Hrvatsko debatno društvo).