Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja

Posted by | November 17, 2020 | Uncategorized | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak u suradnji s Osnovnom školom Ivana Antolčića Komarevo i Osnovnom školom Ivo Kozarčanih Hrvatska Dubica digitalnim putem obilježava Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja –u sklopu projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Za ovu prigodu sačinili smo informativno-edukativnu prezentaciju koju je pedagoginja ovih škola Ida Galić proslijedila nastavnicima i učenicima. Hvala na suradnji.

Vijeće Europe, 18. studenoga po prvi put obilježilo je Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i poticanje otvorene rasprave o zaštiti djece od seksualnog nasilja kako bi se smanjilo seksualno zlostavljanje djece kao najranjivije skupine. Prema provedenom istraživanju, procjenjuje se da je u 70 do 85 % slučajeva počinitelj osoba koje dijete poznaje, a u čak 90 % slučajeva zlostavljanje se ne prijavi policiji.

Seksualno zlostavljanje je niz aktivnosti, od nasilnog i nenasilnog spolnog odnosa ili s njim izjednačene spolne radnje, neprimjerenog dodirivanja do udvaranja odrasle osobe, navođenja ili primoravanja djeteta da gleda filmove, časopise, slike i slične materijale s pornografskim sadržajima, samozadovoljavanja pred djetetom, pokazivanja genitalija djetetu, izlaganja djeteta da golo pozira odraslim osobama, sve do uhođenja djeteta kada se kupa ili presvlači.

Važno je informirati djecu i mlade, te potaknuti da svoja doživljena iskustva podijele s odraslim osobama od povjerenja i zatraže pomoći. Odrasli su tu da razumiju djecu i mlade, niti u kojem slučaju da ih okrivljuju, već da s puno pažnje i empatije pomognu i učine sve ono što je potrebno da žrtva dobije primjerenu zaštitu.