Građanska inicijativa i umirovljenici obilježili „Ljubičasti dan“

Dana 15. lipanj u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad osobama starije životne dobi odnosno kao „Ljubičasti dan“. Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ obilježila je ovaj značajan datum zajedno s umirovljenicima i volonterima sada već treću godinu za redom na sisačkom kupalištu Zibel uz druženje, društvene igre, šetnju, te zajedničku konzumaciju jela s roštilja i osvježenje. Ova aktivnost dio je projekta „Gi u Gornjoj i Donjoj Posavini“ koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Sisak i Agencija lokalne demokracije (ALD) Sisak.

Kako saznajemo od dr. sc. Daša Poredoš Lavor i mr. sc. Ivana Svetopetrić ovo je bila prigoda da se sudionici upoznaju i s projektom „Zaustavimo nasilje nad starijim osobama“ koji je također financiran sredstvima ovog Ministarstva. „Zadovoljstvo nam je što smo okupili naše umirovljenike, dodatno ih informirali o njihovim pravima, osnažili ih za život u sadašnjosti i budućnosti, te im tako uljepšali jedan dan zajedničkim druženjem. Svi smo se dobro družili, veselili, pjevali, puno smijali i jedan drugome dali prijateljsku podršku“ – pojasnila je Poredoš Lavor.

Društveni aktivist Zoran Sertić također se obratio umirovljenicima, informirao ih da on i njegova ekipa mladih volontera pridružuju se Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“, te da nadalje mogu računati i na njihovu podršku pri obavljanju raznih fizičkih poslova – održavanja okućnice, košnje trave, cijepanja drva i sl.

Umirovljenici su iskazali zadovoljstvo ovakvim druženjima, ističući da im puno znače kućne posjete koja obavljaju zaposlenici i volonteri Građanske inicijative, kreativne radionice koje se odvijaju u Dom i udrugama umirovljenika koje vodi Ivančica Velić, susreti društvenih igara i filmska poslijepodneva koje osmišljavaju i vode Ivana Šalić i Fran Komlinović, a izleti i druženja u prirodi s prijateljima najviše ih vesele.

       5 4 3 2 1