Kreativne radionice Čuvarkuće i čokanjčići

Posted by | November 07, 2017 | Najave i događanja | No Comments

Kreativne radionice Čuvarkuće i čokanjčići

Dva jesenja mirna poslijepodneva umirovljenici su mogli opušteno družiti se u kreativnim radionicama koje je organizirala volonterka Svijetlana Grbeša iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ u sklopu aktivnosti projekta „MIG III. – Međugeneracijska integracija građana“.

4

Vođeni činjenicom da otpad nije smeće na radionici su korištene plastične boce koje su oblikovane i bojama po izboru ukrašavane, te lijepljene na korištene CD-e koji su u ovom slučaju dali efekt odsjaja, a nakon sušenja u iste je stavljana zemlja i sađene su biljke čuvarkuće koje su bile poznate svim umirovljenicima.

1

Drugog poslijepodneva volonterke Svijetlana Grbeša i Ivančica Velić s umirovljenicima su ukrašavale staklene čokanjčiće ili fraklece. Čokanjčić predstavlja nježni spoj tradicije i elegancije, te je kod umirovljenika pobudio razna sjećanja na mladost i dane kada se iz čokanjčića ili frakleca ispijalo piće povodom značajnih životnih događaja, u čast zdravlja i sreće, a neki su ih koristili i svakodnevno u jutarnjim ritualima konzumacije napitka, kako navode „za dobro jutro, zdravlje i životnu otpornost“.

6

Teglice s čuvarkućama našle su svoja mjesta na balkonima i prozorima umirovljenika, a frakleci u vitrinama – sada više kao ukras, a manje za uporabnu konzumaciju.

Ove projektne aktivnosti dio su projekta „MIG III“ koje su financirane sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Nositelj projekta je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a partneri su Dom za starije i nemoćne osobe Sisak i Kino klub Sisak.

2

S nama je bio Radio Sisak i Sisak.portal – http://sisakportal.hr/kreativne-radionice-cuvarkuce-cokanjcici/