Naš novi projekt P.I.O. – podrška, informiranje i osnaživanje

Posted by | May 02, 2021 | Najave i događanja, Uncategorized | No Comments

Projekt pod nazivom P.I.O. – podrška, informiranje i osnaživanje uvjetovan je potrebama ljudi koje su uzrokovane pandemijom COVID-19 i katastrofalnim potresom na području Siska i SMŽ. Financiran je sredstvima Grada Siska u ukupnom odobrenom iznosu od 15.000,00 kuna.

Aktivnosti projekta usmjerene su svim ljudima koji imaju potrebu za informacijama značajnim za životnu egzistenciju i zaštitu ljudskih prava, emotivnim osnaživanjem, psihosocijalnom podrškom i razgovorima o raznim životnim temama u lokalnoj zajednici u svrhu poboljšanja kvalitete života i mentalnog zdravlja s osobitim naglaskom na nastavak što sigurnijeg i uravnoteženijeg nastavka života, kao i  poticaje socijalne uključenosti i građanskog aktivizma, uz međugeneracijsku integraciju i učenje novih životnih vještina, značajnih za razvoj prilagodbenih kapaciteta u sadašnjosti i budućnosti.

Projekt obuhvaća slijedeće aktivnosti:

•             izravni rad na terenu s ljudima u potrebi

•             edukacijske i informativne (predavanja, radionice i sl.) susrete koje se odnose na razvijanje novih životnih vještina značajnih za preživljenje u sadašnjosti i budućnosti i značajnih za razvoj prilagodbenih kapaciteta i sl. – s temama koje se odnose na razvoj osjećaja sigurnosti, samopoštovanja, socijalnog povjerenja i dovoljno dobre integracije u postojećoj sredini

•             organiziranje malih i srednjih grupa za podršku kako bi se osiguralo međusobno savjetovanje, povjerenje i povezivanje

•             poticanje razvoja mentalnih vještina (križaljke, društvene igre, kvizovi)

•             razgovori za ojačavanje i učenja nošenja s vlastitim osjećajima i mislima – individualni i grupni pristup

•             poticanje razvoja međusobne podrške i prijateljstva

•             podrška putem digitalnih komunikacija

•             šetnje i razgledavanje grada – uz osvježenje za sudionike – iskustveno – kako bi se umanjio rizik iracionalnih strahova i na neki način još jače zavolio grad u kojem živimo

•             kreativni susreti (kreativne i likovne radionice, radionice ručnog rada i sl. – uz korištenje recikliranih materijala) – kada se za isto steknu uvjeti; održavalo bi se u nekom od javno dostupnih prostora NKČ V. Gotovac Sisak Ogranak u Capragu, Kupalište Zibel i sl.

•             radionice životnih vještina, razgovaraonice i peer podrška

Projektne aktivnosti odvijat će se sukladno iskazanom zanimanju sudionika – u njihovom primarnom okruženju ili nekom drugom mjestu kada sukladno epidemiloškoj situaciji okupljanja budu dozvoljena. U situacijama grupnog rada – radit će se na principu male (do 6-7 osoba) ili srednje (do 15 osoba) grupe. Sve aktivnosti su otvorenog tipa, te se zainteresirani mogli uključiti u bilo kojem vremenu odnosno u bilo kojoj fazi provođenja projekta (projektnog ciklusa) – što smatramo dodatnom pogodnosti za korisnike. Svim aktivnostima pristupat će se profesionalno i odgovorno, štiteći ljudska prava i dostojanstvo sudionika.

Sve aktivnosti su usmjerene su na poboljšanje dostojanstva, kvalitetu življenja i razinu socijalne uključenosti svih osoba koje su u raznim životnim rizicima koji su uzrokovani pandemijom COVID – 19 i katastrofalnim potresom – što se izravno reflektira na razinu njihova općeg zdravstvena i socijalnog stanja, socijalnog povjerenja u zajednicu u kojoj žive, mogućnosti što samostalnijeg funkcioniranja, zadovoljavajuće ekonomske sigurnosti i podmirenja osnovnih društvenih potreba u vlastitom okruženju.

Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor