Informiranje o pravnoj zaštiti osoba starije životne dobi

Posted by | November 16, 2018 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirala je razgovaraonicu za umirovljenike pod nazivom Informiranje o pravnoj zaštiti osoba starije životne dobi koja je održana u Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku. Razgovaraonicu je vodila Milica Nenadović Timarac, mag. iur. odvjetnica iz Siska koje vanjska stručna suradnica na projektima GIMG Sisak za pravna pitanja i podršku.

Na početku susreta nazočne je pozdravila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, a potom su umirovljenici zajedno s voditeljicama razgovarali o raznim životnim temama vezanim za pravnu zaštitu osoba starije životne dobi.

Tako je razgovarano o osobitostima, te sličnostima i različitostima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, darovnim ugovorima, vrstama oporuka, ostavinskim rasprava, nasljeđivanju, opasnostima o iznuda i iskorištavanju dobronamjernosti i godina života osoba starije životne dobi, raznim vrstama nasilja koje starije osobe doživljavaju od članova obitelji i društvu, te drugim sličnim temama.

Umirovljenici su iznosili razna iskustva kada su bili nazivani od nepoznatih pozivatelja, bili nagovarani na sklapanje štetnih ugovora, kupnju proizvoda koji im nisu potrebni, traženi da pozivatelju daju svoje osobne podatke i sl. Odvjetnica Nenadović Timarac pojasnila je sudionicima kako da postupaju u ovakvim situacijama kako bi se odgovarajuće zaštitili. Sudionici su postavljali razna pitanja koja su se odnosili na zaštitu imovine, zaštitu protiv diskriminacije kao i zaštitu osobnog dostojanstva.

Nadalje su informirani i o postojanju besplatnog pravnog telefona u zajednici 0800 200 098 pri udruzi Projekt građanskih prava (PGP), te kako mogu dobiti konkretne savjete i upute prije nego se upuste u neki pravni posao koji za njih može biti štetan.

Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

 

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53:  http://portal53.hr/informiranje-o-pravnoj-zastiti-osoba-starije-zivotne-dobi/