Osnove zlatoveza – kreativni susret u Knjižnici Caprag

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

Umirovljenici kreativci postaju sve vještiji i raznim kreativnim aktivnostima, pa se tako kreativni susreti u Knjižnici Caprag nastavljaju. Kako bi umirovljenicima, ali i svim drugim zainteresiranim građanima omogućili aktivno provođenje vremena, stjecanje novih znanja i vještina, te tako unaprijedili kvalitetu života – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima i suradnicima osmišljava, organizira i provodi razne susrete i druženja kako bi ljude ponovo potaknuli na zajedništvo i međusobnu povezanost – što je sve više prihvaćeno od strane umirovljenika.

Tako su organizirali još jednu kreativnu radionicu u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak Odjel Caprag, u okviru „MIG art“ projekta kojeg aktualno provode, koji je financiran sredstvima MDOMSP, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, uz partnerstvom Grada Siska, Doma za starije i nemoćne osobe Sisak i Grada Popovače. Tema radionice bila je osnove zlatoveza. Radionicu je vodila Višnja Jendričko.

 

Kako doznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor u uvodnom dijelu ovog susreta sudionici su dobili osnovne informacije o zlatovezu: Zlatovez je tehnika veza sa zlatnim koncem. Postoje dvije vrste zlatnoga konca: zlato i bijelo zlato. Najčešće se zlatom veze preko papira, i to iz estetskih razloga – na toj podlozi najljepše izgleda. U Hrvatskoj se sve više ljudi zanima za ovu umjetnost, a znanje se prenosi na tradicionalnim radionicama koje se uglavnom održavaju na području Slavonije, gdje ima najviše zainteresiranih – a današnji susret je pokazao kako i u Sisku postoji značajno zanimanje za ovu temu. Vez zlatom pojavio se u 19. stoljeću, a bio je znak prestiža pojedinih seoskih obitelji. Tim su se vezom izrađivale svečane djevojačke rubine i momačka poprsja. Prije tih vezova na selu, zlatovez se radio na dvorovima, u crkvama i u bogataškim obiteljima. U svijetu je poznata Dresdenska škola zlatoveza iz koje su ponikle mnoge zlatovezulje europskih prijestolnica.

Kako saznajemo, susret je bio dobro posjećen, više-generacijski i dinamičan, svaki sudionik ukrasio je dvije do tri pisanice, a osobito je bila značajna činjenica da su u kreativnoj radionici sudjelovali i krajnji korisnici Programa za zapošljavanje žena Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Naime, Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućena je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Jedan od takvih dana bio je upravo i ovaj kada su umirovljenici sudjelovali u kreativnoj radionici.

Želimo da naši umirovljenici i osoba starije životne dobi izađu iz svojih stanova i kuća, druže se s drugim umirovljenicima i ljudima uopće. Socijalna uključenost putem aktivnog sudjelovanja u raznim aktivnostima u zajednici bitan je preduvjet za prevenciju osamljenosti i razvoja sigurnosti u zajednicu u kojoj živimo – istaknula je Poredoš Lavor.

Kako saznajemo iz Građanske inicijative, veću u slijedeći ponedjeljak (27. 5. 2019.) nastavlja se s zlatovezom u Knjižnici Caprag od 17 h jer ovo je vrlo zahtjevna tehnika i nije moguće na jednom susretu napraviti cijeli rad. Umirovljenici su ponijeli svoje radove kućama da pokažu bližnjima što su radili, pokušat će sami nastaviti vesti, a na slijedećem susret uz podršku voditeljice Višnje nastaviti dalje – uz druženje i prijateljsku podršku.

Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/u-knjiznici-caprag-ucili-o-osnovama-zlatoveza/

 

Umirovljenici obilježili Međunarodni dan obitelji u Top termama Topusko

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

Dana 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji, koji podsjeća zajednicu na vrijednost obitelji kao čvrste višegeneracijske zajednice koja se zalaže za kvalitetu života svih članova obitelji. Obitelj je u tom smislu temeljna i najvažnija životna spona koja svojom kvalitetom mijenjati životne uvjete i čini svijet ljepšim.

Tako su aktivisti Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ okupili umirovljenike koji su uključeni u projekt MIG art koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te umirovljenike koji su krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstvima ESF.

Na Međunarodni dan obitelji četrdesetak umirovljenika je sudjelovalo na cjelodnevnom socijalizacijsko-edukacijsko-rehabilitacijskom izletu i tako aktivno proveli dan. Putem osiguranih sredstava MDOMSP osiguran je prijevoz autobusom, korištenje bazena i sportskih sadržaja, ručak i večera, te vježbe uz vođenje fizioterapeuta u bazena za sudionike aktivnosti koju smo nazvali „Zaželi obitelj“.

Umirovljenici su bili vrlo zadovoljni, dio je uživao u plivanju u bazenu, neki su šetali prirodom, dio je igrao razne sportske i društvene igre i uživali u pobjedama, a neki u dugim razgovorima s vršnjacima s kojima se nisu vidjeli godinama. Na susretu je bilo puno smijeha i pjesme – što potvrđuje subjektivno zadovoljstvo umirovljenika. Ovo je bila dobra prigoda da spojimo korisnike dvaju naših projekata koje provodimo i našim umirovljenicima jedan kišni dan učinimo ljepšim – i to upravo na Međunarodni dan obitelj jer mi nastojimo funkcionirati kao jedna velika, pa makar i samo zamjenska obitelj.

Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – želim edukacijom nastaviti aktivno, dodaje Poredoš Lavor – vidimo prema opisima aktivnosti da su uz održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava – upravo pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Projekt MIG art polagano se privodi kraju – provodi se do kraja svibnja 2019. godine, a javnost će o ostvarenim postignućima biti obavještena putem medijskog prikaza ostvarenih rezultata.

S nama je bio: Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/umirovljenici-obiljezili-medunarodni-dan-obitelji-u-top-termama-topusko/

Aktivno smo sudjelovali na Međunarodnom znanstveno-stručnom simpoziju

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak, zazeli | No Comments

Korisnice zaposlenice na programu Zaželi projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno Ivančica Velić, Ivana Ivezić i Tatjanom Ferenčak zajedno s voditeljicom projekta dr. sc. Dašom Poredoš Lavor u sisačkom hotelu Panonija sudjelovale su na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu pod nazivom Cjeloživotnim obrazovanjem do profesionalnog identiteta na kojem je voditeljica projekta u koautorstvu s mr. Snježanom Zuber, dipl. učiteljicom savjetnicom predstavila Program Zaželi projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno putem rada pod nazivom Zaposlenost i cjeloživotno obrazovanje donosi višestruke dobiti za pojedinca, obitelj i zajednicu. Ovaj simpozij organizirali su Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Dječji vrtić Sisak Stari u dane 9. i 10. svibanj 2019. godine. Sačinjena je i Knjiga sažetaka u kojoj se nalazi sažetak predstavljenog rada na hrvatskom i engleskom jeziku. Zbornik je katalogiziran pri Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici.

Korisnice zaposlenice bile su iznimno zadovoljne kada su od predstavnica Dječjeg vrtića Sopot u Zagrebu čule tijekom njihovog izlaganja da u organiziranim odgojnim skupinama za djecu s teškoćama u razvoju u njihovom vrtiću uz edukacijskog rehabilitatora i odgajatelj član tima je i njegovateljica. Nadalje su aktivno sudjelovale u razgovoru kako osposobljavanje koje su završile u ovom projektu zaista daje veću mogućnost konkurencije na tržištu rada i zapošljavanje.

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna).

Korisnice zaposlenice putem ovog projekta kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

S nama je bio: Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/aktivno-sudjelovali-na-medunarodnom-znanstveno-strucnom-simpoziju-i-obiljezili-dan-europe/

 

Obilježili smo Dan Europe

Posted by | Najave i događanja, zazeli | No Comments

Korisnice zaposlenice Ivančica Velić, Ivana Ivezić i Tatjanom Ferenčak zajedno s voditeljicom projekta dr. sc. Dašom Poredoš Lavor u sisačkom hotelu Panonija obilježile su Dan Europe s informativno-promotivnim štandom na Međunarodnom znanstveno-stručnom simpoziju pod nazivom Cjeloživotnim obrazovanjem do profesionalnog identiteta. Ovaj simpozij organizirali su Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Dječji vrtić Sisak Stari – u hotelu Panonija u Sisku u dane 9. i 10. svibanj 2019. godine. Projekt je primjereno predstavljen, pohvaljen od posjetitelja štanda i podijeljeni su promotivni materijali (leci, šalice, majice, tekstilne torbe).

Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor i koordinatorica Jadranka Demonja su Dan Europe obilježila i putem kraćeg druženju sa stručnim djelatnicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Sisak Odjela Mjera zapošljavanja koje su informirale o tijeku provođenja projekta i podijelile promotivne materijale.

      

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna).

        

Korisnice zaposlenice putem ovog projekta kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Pakete higijenskih potrepština obogatili smo kreativnim uradcima za Uskrs

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućeno je da svaki mjesec za krajnje korisnike na terenu nabavljaju paketi s higijenskim potrepštinama.

  

Tako je učinjeno i tijekom travnja ove godine, ali uz pakete svim kućanstvima krajnjih korisnica na terenu predane su i prigodni kreativni uradci povodom Uskrsa. Naime, radi se o ukrasnim magnetićima s motivima Uskrsa i proljeća (zečevi, pilići, pisanice, cvijeće i sl.). Ovi kreativni uradci izrađene za kreativnim radionicama projekta „MIG art“ koje vodi zaposlenica Višnja Jednričko uz stalnu volontersku podršku umirovljenica volonterki Nede Žilić, Vesne Jurišić, Đurđice Krnjaić i Katice Drndelić Al-Baki – kojeg također provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – pojasnila je voditeljica ovih projekata dr. sc. Daša Poredoš Lavor, koja je nadalje istaknula kako se sve projektne aktivnosti Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno redovito provode, te da je pred njima mjesec svibanj s puno raznih aktivnosti u zajednici koji uključuje predstavljanje postignuća projekta kojeg provode na stručnim skupovima u Sisku i Lipiku, kao i zajedničko obilježavanje Majčinog dana i Dana obitelji.

Korisnice zaposlenice putem ovog projekta kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/uz-pakete-higijenskih-potrepstina-za-korisnike-programa-zazeli-i-kreativni-uskrsni-uradci/

 

Bili smo na 212. Gerontološkoj tribini

Posted by | Najave i događanja, Radni sastanak, zazeli | No Comments

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Služba za javno-zdravstvenu gerontologiju Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za zaštitu zdravlja starijih osoba, Hrvatski liječnički zbor Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju, Gradski ured za zdravstvo Zagreb – Zdravi grad, Centar za promicanje EU standarda u zdravstvu i Gradski ured za socijalnu zaštitu i OSI Grada Zagreba organizirali su 212 Gerontološku tribinu dana 9. travanja 2019. godine u Zagrebu pod nazivom Gerontološke mjere i postupci za unapređenje zdravlja starijih osoba, a predavač je bila dr. sc. Petra Nola Fuchs, dr. dent. med. spec. oralne kirurgije.

 

S obzirom da je zaštita oralnog zdravlja svakodnevna sastavnica održavanja osobne higijene što je pak dio socijalnih vještina koje se prakticiraju cijeli život, te bitan element pružanja usluga Programa Zaželi (podrška i pomoć pri održavanju osobe higijene), dio korisnica zaposlenica (Ivančica Velić, Nataša Rožanković i Aida Lončarić) zajedno s koordinatoricom projekta Jadrankom Demonja sudjelovale su u radu ovog stručnog skupa.

Na susretu je bilo riječi o mobilnom timu za zaštitu oralnog zdravlja koji djeluje na području Grada Zagreba, te je opremljen vozilom i svim stomatološkim uređajima i instrumentima kako bi se oralno zdravlje liječilo i štitilo na svakom mjestu – u vlastitom domu, u sobi institucionalnog smještaja i sl.

U dijelu neformalnog druženja sa sudionicima iznijeli smo naša iskustva o provođenju Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna. Partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak).

Korisnice zaposlenice iskazale su zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom stručnom skupu, te ćemo s navedenom praksom nastaviti i dalje.

Na Programu Zaželi, projektu ŽENA obilježili smo Svjetski dan zdravlja

Posted by | Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i dalje nastavlja s aktivnostima u zajednici. Program Zaželi i njihov projekt ŽENA – želi edukacijom nastaviti aktivno sada provode 11 mjeseci i zadovoljni su ostvarenim postignućima.

Korisnice zaposlenice i krajnji korisnici ovog projekta zajedno su obilježili Svjetski dan zdravlja putem primarne prevencije – informiranje i mini-edukacija. Svjetski dan zdravlja u cijelom svijetu se obilježava dana 7. travnja kada se putem raznih javnih edukativno-informativnih aktivnosti djeluje na unapređenju zdravlja opće populacije. Svima na terenu je predan i pročitan Vodič – 15 uputa za aktivno i zdravo starenje koji je izradio Referentni centar ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Službe za javnu gerontologiju – Hrvatski zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb – saznali smo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor. Krajnji korisnici su iskazali zadovoljstvo dobivenim uputama i bili ponosni što dio istih prakticiraju u svakodnevnom životu. Posebno su ih radovale darovane šalice, majice i krpene torbe. Bilo je raznih pozitivnih komentara:

–              Sada ću svako jutro iz ove šalice piti čaj

–              U ovoj torbi nosit ću stvari kad idem na fizikalnu rehabilitaciju

–              Majicu ću nositi na susret s članovima udruge umirovljenika i na kuglanje

–              Krpena torba je prekrasna. Nosit ću je sa sobom kad idem u šetnju i po kruh

–              Obući ću ovo majicu kad će mi doći patronažna medicinska sestra da je i ona vidi

 

Na ovaj način putem ovih projektnih aktivnosti dali smo doprinos obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, istaknuli da starenje ujedno ne znači niti bolovanje niti odustajanje od života, već da su to zlate godine koje treba proživjeti, pojasnila je Poredoš Lavor.

Nadalje, u svrhu unapređenja znanja i dobivanja novih informacija značajnih za primjenu u svakodnevnom radu, dio korisnica zaposlenica ovog projekta sudjelovat će na Gerontološkoj tribini u Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar Hrvatskog zavoda za javno zdravstveno u Zagrebu – tema je zaštita oralnog zdravlja starijih osoba.

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućena je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim

Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

S nama je bio: http://portal53.hr/u-sklopu-programa-zazeli-projekta-zena-obiljezen-svjetski-dan-zdravlja/

Ukrašavanje pisanica – kreativni susret u Knjižnici Caprag

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

U proljetnom ugođaju i dobrom raspoloženju kreativni susreti u Knjižnici Caprag se nastavljaju, a sudionici se rado uključuju. Kako bi umirovljenicima, ali i svim drugim zainteresiranim građanima omogućili aktivno provođenje vremena, stjecanje novih znanja i vještina, te tako unaprijedili kvalitetu života – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima i suradnicima osmišljava, organizira i provodi razne susrete i druženja kako bi ljude ponovo potaknuli na zajedništvo i međusobnu povezanost.

Tako su organizirali još jednu kreativnu radionicu koja se sada već tradicionalno održava prvog ponedjeljka u mjesecu u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak Odjel Caprag, u okviru „MIG art“ projekta kojeg aktualno provode, koji je financiran sredstvima MDOMSP, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, uz partnerstvom Grada Siska, Doma za starije i nemoćne osobe Sisak i Grada Popovače. Na radionici je bila tema prigodna za travanj, a to je ukrašavanje pisanica.

Radionicu ukrašavanja pisanica nadalje je vodila Višnja Jendričko.

Kako doznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor na ovom susretu su nastojali koristiti što više raznih recikliranih materijala: tekstilnih krpica, traka i drugih ukrasa koji bi u nekim drugim situacijama bili otpad, a sada su kreativno iskorišteni.

Kako saznajemo, susret je bio dobro posjećen, više-generacijski i dinamičan, svaki sudionik ukrasio je dvije do tri pisanice, a osobito je bila značajna činjenica da su u kreativnoj radionici sudjelovali i krajnji korisnici Programa za zapošljavanje žena Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Naime, Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućena je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Jedan od takvih dana bio je upravo i ovaj kada su umirovljenici sudjelovali u kreativnoj radionici.

Na početku susreta razgovarano je u Uskrsu i raznim običajima vezanim za ovaj veliki blagdan, o darivanju članova obitelji prigodnim sitnicama, te smo tako doznali da unuci naših umirovljenika s radošću prihvaćaju kreativni uratke koje sačine njihove bake (a ponekad i djede) na ovim kreativnim susretima – pojasnila je Poredoš Lavor – dodavši:  Želimo da naši umirovljenici i osoba starije životne dobi izađu iz svojih stanova i kuća, druže se s drugim umirovljenicima i ljudima uopće. Socijalna uključenost putem aktivnog sudjelovanja u raznim aktivnostima u zajednici bitan je preduvjet za prevenciju osamljenosti i razvoja sigurnosti u zajednicu u kojoj živimo.

Kako saznajemo iz Građanske inicijative, slijedeći kreativni susret u NKČ Odjel Caprag bude organiziran u svibnju na temu bude ponovo jedna od neobičnijih kreativnih tehnika o čemu javnost budu na vrijeme obavijestili.

Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Najave susreta:

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/kreativna-radionica-ukrasavanje-pisanica/?fbclid=IwAR2aSaiZ_4zhBArLTgWM2PbRCcKcP15dbbURITslYkxJ0kwmnPJmo6etn0o

 

Radio Sisak i Sisak.portal: https://sisakportal.hr/kreativna-radionica-ukrasavanje-pisanica/?fbclid=IwAR35CBangZmoygqwmOCtQmtOeGIKA3FsNzbCFFE4vjkcPmJjBpJMfiEXuLI

 

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/kreativna-radionica-ukrasavanja-pisanica-u-knjiznici-caprag/

Pakete higijenskih potrepština za kućanstva krajnjih korisnika programa Zaželi u Građanskoj inicijativi obogatili kreativnim uradcima za Dan žena

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja, Preuzimanje donacija, zazeli | No Comments

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućeno je da svaki mjesec za krajnje korisnike na terenu nabavljaju paketi s higijenskim potrepštinama.

 

Tako je učinjeno i u prvom tjednu ožujka ove godine, ali uz pakete svim kućanstvima krajnjih korisnica na terenu predane su i prigodni kreativni uradci povodom Međunarodnog dana žena. Naime, radi se o raznim ukrasnim predmetnima kao što su srca, svjetovi, leptiri, anđeli i slično koji su izrađeni od gipsa, a potom ukrašeni salvetnom tehnikom i zamotani s ukrasnim trakicama. Ovi kreativni uradci izrađene za kreativnim radionicama projekta „MIG art“ koje vodi zaposlenica Višnja Jednričko, a kojeg također provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – pojasnila je voditeljica ovih projekata dr. sc. Daša Poredoš Lavor, koja je nadalje istaknula kako se sve projektne aktivnosti Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno redovito provode, da su u projektne aktivnosti uključena 102 krajnja korisnika, iako je na početku projekta bilo planirano 60 krajnjih korisnika, te da uz racionalnu potrošnjom koja se temelji na stvarnim potrebama krajnjih korisnika na terenu planiraju svim krajnjim korisnicima u travnju podijeliti pakete, naravno uz prigodno darivanje s ukrasnim pisanicama.

Korisnice zaposlenice putem ovog projekta kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim. Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine.

 

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

  

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/pakete-higijenskih-potrepstina-za-kucanstva-krajnjih-korisnika-programa-zazeli-u-gradanskoj-inicijativi-obogatili-kreativnim-uradcima-za-dan-zena/

Druženje žena zaposlenih na Programu Zaželi u Novskoj

Posted by | kreativne radionice, Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak, zazeli | No Comments

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar u Novskoj održano je druženje i kreativna radionica enkaustika tehnike povodom Međunarodnog dana žena – zaposlenih na Programu zapošljavanja žena Zaželi i to žena zaposlenih u Gradu Novska na programu Želim raditi, želim pomoći! i žena zaposlenih u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ na programu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Oba projekta sufinancirana su sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

U uvodnom dijelu nazočne su u ime domaćina pozdravili zamjenica gradonačelnika Marija Kušmiš, ravnateljica novljanske knjižnice Darija Jež, te voditeljica projekta iz Novske teologinja Martina Bošnjak i administratorica Mihaela Sertić, prvostupnica javne uprave. U Noskoj je na ovom programu zaposleno 40 žena i imaju više od 400 krajnjih korisnika na terenu. Potom je u ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ govorila voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja je istaknula dosadašnja postignuća vezana za provedbu projektnih aktivnosti, kao iskustva vezana za rad na terenu. O iskustvima izravnog rada na terenu s krajnjim korisnicima u ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ govorile su Ivančica Velić (dopredsjednica udruge) i Vesna Kordić.

Korisnice zaposlenice putem ovih projekata kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim.

Ovo druženje upriličeno je uoči Međunarodnog dana žena na način da je Višnja Jendričko zaposlena na MIG art projektu (koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska) pri GIMG Sisak vodila radionicu enkaustika tehnike (stvaranja slika voštanim bojama i glačalom) koja je bila s velikim zanimanjem prihvaćena od svih sudionica. Tako je na susretu napravljeno više od stotinu maštovitih i unikatnih primjeraka. Ravnateljica novljanske knjižnice Darija Jež promišlja da bi u Knjižnici s vremenom mogli napraviti i malu izložbu ovih zanimljivih kreativnih uradaka.

Žene domaćini iz Novske za gošće iz Siska priredile su ukusne domaće kolače, pa su se je druženje i veseli razgovori odvijali do kasno u noć. Suradnja ovih subjekata u zajednici nastavit će se i dalje.

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine.

Partneri na projektu GIMG Sisak su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak, a Građanskoj inicijativi partner je i Grad Sisak. Partneri na projektu Grada Novske su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina (Ispostava Novska) i Centar za socijalnu skrb Novska.

S nama su bili:

Radio postaja Novska: https://www.facebook.com/Radio-postaja-Novska-1586285284754112/

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/druzenje-zena-zaposlenih-na-programu-zazeli-u-novskoj/