1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba

Posted by | October 01, 2020 | Najave i događanja | No Comments

Starije osobe po mnogočemu se međusobno razlikuju, a sve to ovisi o različiti životni uvjeti kroz koje su prošli i iskustva koja su stekli. Očekuje se da uz prosječne napore zadržati dotadašnji stil života ili da od mnogih stvari po malo odustati. Najčešći gubici u starijoj životnoj dobi su: umirovljenje, odlazak djece iz roditeljskog doma, udovištvo, institucionalni smještaj i promjene zdravstvenog i socijalnog stanja. Odlazak u mirovinu, posebno ako je prisilan, tj. kada osoba nije sama odlučila da se povuče, već je na to tjera društvo ili zdravstveno stanje, često predstavlja ozbiljnu traumu za pojedinca. Većina zaposlenih žena s olakšanjem dočeka taj trenutak; kod muškaraca mirovina ne znači samo prestanak rada, već i jasan očiti dokaz njihove starosti. Neke žene su očajne zbog svog braka, sva svoja neispunjena očekivanja prenijela na svoju djecu. Bolno svjesne da više nemaju velik utjecaj na živote svoje djece često doživljavaju emotivne krize. Raspoloženje žena pred kojima je faza “praznog gnijezda” može se opisati kao tihi očaj. Udovištvo je mnogo češće traumatično za muškarce, nego za žene. Muškarci mnogo češće doživljavaju svoje žene kao osobe u koje imaju povjerenja, nego što žene smatraju svoje muževe prijateljima. Ponekad i žene i muškarci nakon životnog gubitka postaju suviše zaokupljeni sobom, stalno jadikuju, sami sebe sažaljevaju, te se koriste bolešću kao isprikama za stagniranje, a  invalidnost može postati način života. Za oporavak važni su osobna motivacija i podrška drugih ljudi. Odluka o odlasku u dom umirovljenika jedna je od značajnijih odluka u životu. Obitelj se može osjećati krivom, a starija osoba napuštenom. Može biti i prisutan strah od toga kakva će ustanova biti – da li je to mjesto gdje će se živjeti ili umrijeti? Mnogima je potrebno duže vremena, nekima čak i godine, da se na to odluče. Najvažnije je da odluka o izboru stanovanja i života bude odluka starijeg čovjeka, jer o njoj najviše ovisi uspješna prilagodba na novu životnu situaciju. Dugotrajni, kronični stresori, kao npr. bolest, financijske poteškoće, problemi u obitelji i na poslu, u značajnoj mjeri utječu na zdravstveno stanje i socijalnu prilagodbu pojedinca.

Starije osobe su skupina koja je savjest svakog društva. Skrb o starijima često otvara različita pitanja o stanju u nekom društvu, njegovoj razvijenosti, demokratičnosti, «socijalnosti».

Svim poštovanim i dragim umirovljenicima želimo puno zdravlja, strpljenja, životne upornosti za njihov dan, ali i svaki dan u životu. Vjerujemo da će sve ovo što prije proći, te da će zagrljaji i naša grupna druženja ponovo biti česta, intenzivna, topla i bliska.