Obilježili smo Svjetski dan beskućnika

Posted by | October 14, 2018 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Povodom Svjetskog dana beskućnika koji se u svijetu obilježava 10. listopada u Sisku je održan okrugli stol u okviru projekta „Besplatna pravna pomoć beskućnicima“ kojeg provodi Projekt građanskih prava (PGP) Sisak, a kojeg sufinancira Sisačko-moslavačka županija. Cilj projekta je podići razinu svijesti beskućnika te nadležnih tijela i institucija, kao i građana, o problematici beskućnika, koja je izuzetno teška, ali i kojoj se ne posvećuje dovoljna pažnja. Suorganizator ovog skupa i aktivan sudionik bila je i Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

O problemima beskućnika se vrlo malo govori i piše. Svi znaju da postoje, ali nitko nema konkretne podatke o njihovom stvarnom broju, prioritetnim potrebama, o postojanju sustavnih mehanizama podrške koji su dostupni u zajednici – u uvodnom dijelu ovog susreta istaknula je Milana Kreća predsjednica PGP-a. Ivan Plavljanić iz iste udruge informirao je nazočne o prihvatilištima za beskućnike na području Republike Hrvatske, a to su prihvatilišta u Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Kaštelama, Splitu i Dubrovniku.

U ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ o problematici mentalnog zdravlja i beskućništva govorila je govorila je dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja je navedena iskustva iskazala temeljem humanitarnog rada ove udruge, kao i rada Mini socijalnog vešeraja koji je do nema-dugo postojao pri ovoj udruzi. Na početku je sve nazočne podsjetila na definiciju mentalnog zdravlja – Mentalno zdravlje je stanje općenito dobre emotivne i socijalne prilagodbe u različitim područjima života. Mentalno zdrava osoba je zadovoljna, rado živi i ima osjećaj da uspješno ostvaruje sve svoje potencijale – ističući usku povezanost siromaštva i mentalnog zdravlja.

Nadalje tijekom izlaganja istaknula je da je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ do sada pomagala 11 osoba koje su se izjasnili kao beskućnici. Radilo se o šest muškaraca i pet žena, dvoje ih je bilo mlađe od 25 godina, a ostali su bili u dobi od 55 godina života i više. Najčešća mjesta njihova življenja bila su napušteni objekti poljoprivrednih dobara i/ili industrijskih postrojenja, garaže prijatelja i/ili poznanika, te bespravno useljeni ruševni objekti.

Posebnu pozornost posvetila je pojačanom riziku izloženosti nasilja nad beskućnicima starije životne dobi koju je Građanska inicijativa uočila provodeći projekt „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska.

Istaknula je slijedeće: Muškarci beskućnici povremeno idu raditi u nadnice i tako zarade nešto malo novaca, njihove privremene životne nastambe često su izložene provalama i devastacijama od strane nepoznatih počinitelja, muškarci beskućnici često se sukobljavaju s tim nepoznatim počiniteljima (u nekim situacijama možemo ih nazvati vandalima), dio muškaraca beskućnika sklono je štetnoj zlouporabi alkohola – što dodatno povećava rizik sukoba i rizik doživljenog nasilja, doimaju se informiraniji od žena beskućnica o svojim pravima, ali su često nestrpljivi na putu ostvarenja tih prava i/ili pasivni – očekujući da netko drugi treba za njih odraditi sve potrebno. Žene beskućnice su povučenije, verbaliziraju često prisustvo straha i nesigurnosti, veći dio njih navodi unatoč godinama života da su pri traženju bilo kakvog posla izložene seksualnim ucjenama, doživljavaju ismijavanje i nazivanje pogrdnim imenima, također doživljavaju provale i devastacije privremenih nastambi i nedovoljno su informirane o svojim pravima – pojasnila je Poredoš Lavor.

Zaključak ovog okruglog stola bio je da je ovo tek početak zajedničkog rada s beskućnicima, jer je možda broj beskućnika relativno mali, no obzirom da se velik broj ljudi nalazi u riziku siromaštva i riziku od beskućništva, vrlo je važno spriječiti isto. Također se nadamo da će se predstavnici ostalih jedinica lokalne i regionalne vlasti u SMŽ uključiti u rad ove inicijative.

S nama je bio: Petrinjski radio i portal 53: http://portal53.hr/okrugli-stol-o-problematici-beskucnika/