Ostvarili smo nova zapošljavanja

Posted by | September 02, 2019 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Uz do sada 15 zaposlenih osoba na Programu Zaželi projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna), te projekata Godine su samo broj i  Mobilni tim za prevenciju usamljenosti i socijalnu podršku marginaliziranih društvenih skupina u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ ostvareno je zapošljavanje dvije osobe s invaliditetom putem javnog rada. Zaposlenici su počeli s radom 1. rujna 2019. godine i njihovo radni odnos trajat će do kraja veljače 2020. godine.

Ugovor o radu  sklopljen je sa svakim zaposlenikom za obavljanje poslova pomoćnog radnika u kreativnim radionicama na projektu EKO-art: izrada ukrasnih i uporabnih predmeta od recikliranih materijala – koji je dio Programa javnog rada kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda ili Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih.

Projekt volonterski vodi dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja je imenovanima i predala ugovore o radu.

Tijekom provođenja ovog projekta očekuje se ostvarivanje  suradnja s mnogim subjektima u zajednici.  Od raznih recikliranih materijala koje mnogi smatraju neiskoristivim otpadom izrađivat će razne ukrasne i uporabne predmete kao npr. limenke/čašice za odlaganje kemijskih olovaka, ukrašene kartonske kutije za odlaganje bojica i flomastera, drveni i kartonski držači papira i obavijesti, ukrašene kartonske kutijice za odlaganje brojeva (klijenata, korisnika) i poruka (narudžbe lijekova i sl.), prigodni blagdanski ukrasi i dekoracije za interijer, blagdanske čestitke, ukrasni podmetači za čaše, ogrlice od recikliranog tekstila, ogrlice i drugi ukrasni predmeti od fimo-mase, ukrasne naljepnice za natpise naziva artikala ili imena, etuii i za naočale ili mobitele od recikliranog tekstila, spremnici (mini pernice) za olovke od recikliranog tekstila, privjesci za ključeve od recikliranih materijala, ukrasne slike izrađene na drvetu salvetnom tehnikom, slike izrađene quilling tehnikom i enkaustika tehnikom, razni ukrasni predmeti povodom značajnih datuma u zajednici (srca, pahuljice, ptice) i drugo u skladu s nastalim idejama i potrebama. Opisani predmeti bit će prikazani na raznim promotivnim štandovima u svrhu promocije zapošljavanja OSI, predstavljani povodom obilježavanja značajnih datuma u zajednici, a dio će biti darivan ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi, ustanovama u kulturi, dječjim vrtićima, osnovnim školama i dječjim igraonicama u lokalnoj zajednici – u svrhu promicanja inkluzivnog zapošljavanja, zaštite okoliša, održivog razvoja, poticanja angažiranog filantropizma (darivani će u skladu sa svojim osobnim odabirom moći GIMG Sisak poklanjati razne materijale /reciklirane i nove/ od kojih zaposleni na ovom projektu budu izrađivali razne predmete), društvenog poduzetništva i sl.

Planirani ciljevi ovog programa javnog rada su:

•             doprinos poticanju socijalnih radnih kapaciteta OSI

•             izrada uporabnih i ukrasnih predmeta od recikliranih materijala

•             promicanje vrijednosti zaštite okoliša i održivog razvoja

•             usmjerenost na osobnu kreaciju i aktivaciju u vidu razvoja osobnih potencijala i dovoljno dobrog zauzimanje za sebe

•             prevencija stigmatizacije u društvu i razvoja rizika socijalne isključenosti

•             dodatni oblik socijalne podrške (i socijalnih usluga) u zajednici

•             primjer dobre prakse za početni razvoj društvenog poduzetništva

•             podrška razvoja svijesti o važnosti učenja životnih vještina putem neformalnog obrazovanja koja mogu reflektirati se i na mogućnosti alternativnog zapošljavanja i samozapošljavanja

•             zapošljavanje osobe s invaliditetom

•             razvoj inkluzivnog zapošljavanja

Kako Poredoš Lavor ističe: Pokušat ćemo izraditi mogući koncept načina zapošljavanja OSI koji nemaju dovoljno vještina i kapaciteta za izravno sudjelovanje na otvorenom tržištu rada.

Iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ ističu odličnu suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured u Sisku, te zahvaljuju svim partnerima, suradnicima, volonterima i aktivistima na podršci pri ostvarenju raznih aktivnosti koje provode po raznim projektima. I dalje su u potrazi za odgovarajućim prostorom za rad.