Poučno i zabavno na SuPER izletu u Zagrebu

Posted by | July 28, 2021 | Mediji o nama, Najave i događanja | No Comments

Projekt SuPER kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ sudionicima pruža zaista mnogobrojne socijalizacijske i integracijske aktivnosti. Tako su sudionici ovih projektnih aktivnosti, a to su osobe pod međunarodnom zaštitom, te osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji bili na cjelodnevnom izletu u Zagrebu. Posjetili su Tehnički muzej Nikola Tesla gdje su uz vodiča razgledavali razne postave, pri čemu je osobito pažnju privukao rudnik, te svi sadržaji vezani za Nikolu Teslu. Bilo je tu puno postavljenih pitanja, a još više fotografiranja uz razne vrijedne znamenitosti kojima obiluje hrvatska povijest i kultura.

 

Nakon Tehničkog muzeja, sudionici su posjetili Zoo vrt. Uz Zoo volonterku Mariju koja puno toga zna o životu životinja obišli su životinje i puno toga naučili o suživotu čovjeka, životinja i biljaka. Posebnu pozornost privlačile su divlje i egzotične životinje koje se ne mogu vidjeti u svakodnevnom životu – i baš s njima su se mnogi za uspomenu željeli fotografirati. Ravnatelj Zoo vrta Damir Skok, doktor veterinarske medicine posjetio je ovu grupu i zažalio im ugodan boravak u okruženju Zoo vrta, te dobar tek za ručak u restoranu Kod morskog lava kojeg su svi s radošću dočekali nakon mnogo hoda i informiranja o životinjskom i biljnom životu Hrvatske i svijeta.

Na ovom susretu sudjelovale su i predstavnice partnerske organizacije, a to su ravnateljica Osnovne škole Braća Bobetko Karolina Čutuk i učiteljica Refika Omerćehaić.

Kako bi sudionici koji ne govore hrvatski jezik mogli aktivno sudjelovati u ovom izletu pobrinuo se je pravnik Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi – prevoditelj za arapski jezik.

Predstavnici Građanske inicijative podarili su uratke nastale u njihovim kreativnim radionicama vodiču u Tehničkom muzeju i zoo volonterki – kao mali znak pažnje za lijepo proveden dan i oslobođenje od plaćanja ulaznica.

Kako saznajemo od voditeljice projekta SuPER dr. sc. Daše Poredoš Lavor, upravo na temelju racionalne potrošnje i kvalitetne cjelokupne organizacije bit će prilike da tijekom kolovoza još jedna grupa osoba pod međunarodnom zaštitom i OSI sudjeluje na ovakvom izletu. Važno je upoznati kulturne i prirodne ljepote zemlje u kojoj živimo. Dodala je da su tolerancija, suživot i zajedništvo neophodni u svakodnevnom životu jer su danas migracije stanovništva normalna pojava, te da se od svih nas očekuje da budemo dobri susjedi i prijatelji, te svojim primjerom potičemo i druge na empatičnost i podršku prema svima onima koji su možda na prvi pogled drugačiji od nas. A potom je citirala i Nikolu Teslu: „Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.“

Zahvaljujemo upravi Tehničkog muzeja i Zoo vrta na prekrasnom gostoprimstvu – poručuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Projekt SuPER provodi se od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/poucno-i-zabavno-na-super-izletu-u-zagrebu/