Quilling radionica

Posted by | February 26, 2017 | Najave i događanja | No Comments

Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Sisak koji su uključeni u projektne aktivnosti „Gi u Gornjoj i Donjoj Posavini“ koje provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ sudjelovali su u quilling radionici koju je vodila volonterka Višnja Jendričko.

Quilling tehnika naziva se i filigranski papir i predstavlja umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Papir se reže u trake koje se potom savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike koji se mogu koristiti za ukrašavanje čestitki, slika, kutija, jaja i slično, ali isto tako se od ovog papira može napraviti nakit, zidne dekoracije, 3-D figure i sl.

Quilling tehnika postoji već stotinama godina. U doba renesanse članovi aristokratskih obitelji željeli su iskoristiti pozlaćeni papir za ukrašavanje prostora prilikom značajnih životnih događanja. Na taj način su stvarali ukrasne predmete kojima su dekorirali vjerske objekte, koristeći papirnate ukrase kao alternativu umjesto zlata i filigrana. U 18. i 19. stoljeću ova je tehnika postala razonoda ženama u Engleskoj, koje su dekorirale svoje čajnike i dijelove namještaja, a kasnije se proširilo i na ostatak svijeta.

Sudionici ovog susreta izrađivali su razne maštovite oblike i bili vrlo aktivni. Mašta, usmjerenost na zadatak, zajedničko druženje u vedroj atmosferi pridonijeli su boljem raspoloženju i vedrini osoba starije životne dobi.

1 (1)

2 (1)

4 (1)

3 (1)