Razgovaraonica i kreativna radionica u Knjižnici Caprag „Da li su za ljubav godine važne?“

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Ogranak u Capragu organizirale su razgovaraonicu i kreativnu radionicu pod nazivom „Da li su za ljubav godine važne?“

Razgovaraonicu je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, a sudionici raznih godina života razgovarali su o ljubavi, godinama, o onome što nas privlači i onome što nas razdvaja, a u konačnici svi zajedno pokušali su odgovoriti na pitanje da li su za ljubav godine važne ili je uz ljubav potrebno još nešto. Potom su u kreativnom dijelu susreta kojeg je vodila Višnja Jendričko izrađivana ukrasna srca od recikliranog tekstila.

U ovoj aktivnosti sudjeluju i krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (sufinancirano sredstvima ESF), te iskazali zadovoljstvo raznolikošću pruženih im usluga. Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) – i to je oblik poticanja aktivnog provođenja slobodnog vremena i druženja umirovljenika u svrhu ojačavanja prilagodbenih kapaciteta umirovljenika za životne izazove u sadašnjosti i budućnosti – pojasnila je Poredoš Lavor.

Sudionici su zaključili da opstanak braka ne ovisi samo o godinama već o brojnim drugim čimbenicima koji imaju važnu ulogu u uspješnosti odnosa između dvoje ljudi kao što su kvaliteta komunikacije, povjerenja, međusobne privrženosti, spremnosti na kompromise, toleranciji i sl. Godine jesu važne, ali nisu ključne. Uspjeh odnosa ovisi o mjeri u kojoj partneri dijele slične vrijednosti, uvjerenja i ciljeve, podržavaju jedni druge u ostvarivanju osobnih ciljeva, potiču predanost, povjerenje i intimnost te rješavaju probleme na konstruktivan i asertivan način. Pored ovih faktora, godine uopće ne predstavljaju mjerilo uspješnosti odnosa, iako zbog njih parovi mogu imati neke dodatne izazove, ali sve dok rade na svom odnosu, dob ne bi trebala biti prepreka.

Navedena aktivnost dio je projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/razgovaraonica-i-kreativna-radionica-da-li-su-za-ljubav-godine-vazne/