Razgovaraonica SMS projekta povodom Dana ružičastih majica

Iako su školski praznici na susretu s marljivim učenicima koja žele slobodno vrijeme provoditi na aktivan način, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ obilježila je Dan ružičastih majica. To je dan kada govorimo i pišemo o važnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor s učenicima je razgovaralo o ovom sveprisutnom problemu. Učenici sudionici imaju mnoga znanja o problemu vršnjačkog nasilja, navode da o tome dosta razgovaraju u školi, ali i to da mnogi učenici kada se razgovara s odraslim o tom problemu ponašaju se na jedan način, a da sasvim drugačije funkcioniraju u situacijama kada nema odraslih osoba – tada dolazi do nasilja jer nema kontrole, a tako ni posljedičnih kazni. Učenici govore o tome kada uz nasilje u obliku guranja, udaranja i zajedničkih tučnjava, ima puno onih nasilja koja se upućuju žrtvi riječima koje su često grube, bezobrazne i neugodne. Uz to – nasilje se događa na raznim društvenim mrežama i u komunikaciji putem raznih aplikacija gdje su mnogi učenici bili žrtve. Nadalje se saznaje da veći dio učenika kada promatra nasilje ne čini ništa – nemaju snage da o tome obavijeste odrasle osobe, zabrinuti su i boje se da oni ne postanu nove žrtve, pa tako se aktivno ne postavljaju na strani žrtve, već čekaju da sve prođe i ponovo se uspostavi mir – pojasnila je Poredoš Lavor.

Kako bi susret dobio afirmativni predznak, nadalje je razgovarano o prijateljstvu, međusobnoj podršci, zdravim oblicima komunikacije, odgovornosti za rečeno i napisano, kao i vrijednosti kao što su istina, poštenje, redovito izvršenje obveza, suosjećajnost s drugima, tolerancija i sl.

Nakon razgovora, učenici su od papira izrezivali ružičaste majice na koje su pisali razne poruke, igrali se ružičastim balonima i obilježili ovaj značajan dan – uz zajednički zaključak da dani bez nasilja trebaju biti svi dani tijekom cijele godine i tijekom života svih nas.

Ovaj susret dio je projekta SMS – svi mi skupa koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/razgovaraonica-sms-projekta-povodom-dana-ruzicastih-majica/?fbclid=IwAR2TAzrG6sYuMrQoF-MOBlJAgLX3l8vyittMn4K8PtnchjkN-FbpqPCygFM