Razgovaraonice o ulozi bake i djeda u obitelji u blagdanskom ozračju Anđela ljubavi

Sisak, Sunja, Velika Ludina

Tijekom mjeseca prosinca o ulozi djeda i bake u obitelji razgovarano je u Knjižnicama i čitaonicama u Sunji i Velikoj Ludini. Ravnateljice ovih Knjižnica diplomiranje knjižničarke Jasmina Lađevac i Josipa Lažeta za mještane ovih općina organizirale su zanimljiva edukativno-kreativna događanja. Kako bi ovaj događaj bio što bolje posjećen u Sunji pobrinuo se je volonter Josip Hren.

Za vrijeme dok je dr. sc. Daša Poredoš Lavor s odraslima razgovarala o ulozi bake i djeda u obitelji, u kreativnoj radionici nastajali su Anđeli ljubavi koje su s tetom Višnjom Jendričko izrađivala djeca i odrasli koje je privukla ova tema.

Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedama druga  je po redu – najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima. Najveća je pomoć roditelju ako baka i djeda podržavaju roditeljske odgojne ciljeve i metode, te ih i sami primjenjuju. Djede i bake imaju ulogu i da malo “razmaze” unučiće (i to je dio njihove uloge), ali kad govorimo o odgojnim ciljevima, trebali bi biti usklađeni s onim roditelja – pojasnila je Poredoš Lavor.

Kako djeca s bakama i djedama vole čini razne neobične stvari, za koje mnogi roditelji nemaju vremena, kreativna radionica je bila pravo mjesto na kojem unuci s bakama i djedama mogu steći novo životno iskustvo i pustiti maštu da vlada stvarnošću. Školjke, til, čika, drvena glavica, malo žice i puno pozitive sudionika u mjesecu prosincu oživjeli su anđele za koje vjerujemo da sada u blagdansko vrijeme krase domove naših dragih umirovljenika i drugih sudionika susreta – pojasnila je Poredoš Lavor.

Naši Anđeli ljubavi i mira nastali su i u kreativnim radionicama održanim u Domu za starije i nemoćne osobe Sisak, te Narodnoj knjižnici i čitaonici V. Gotovac Sisak Odjel Caprag.

Navedene aktivnosti dio je projekata „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ i „MIG art“ koje provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, financirani su sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, te se u zajednici provode uz pomoć i podršku partera i mnogih suradnika.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/u-ulozi-djeda-i-bake-uz-blagdansko-ozracje/