Svjetski dan obitelji obilježili smo u Jasenovcu

Posted by | May 19, 2021 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

U sklopu aktivnosti projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je razgovaraonica na temu Uloga bake i djeda u obitelji.

Sudionici su bili umirovljenici zainteresirani za ovu temu s područja Jasenovca. Susret je održan u Pučkom domu Jasenovac, a na početku susreta sve je nazočne pozdravila općinska načelnica Marija Mačković, a potom i voditeljica Centra za pomoć i njegu Jasminka Dragić.

Razgovaraonicu je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Mnoge majke svojih odraslih kćeri jedva čekaju da postanu bake. Zato često ispituju kada će doći unučići, a kada dođu, sreća i ponos su neopisivi, jer na taj način majke dobivaju svojevrsnu potvrdu da su dobro djelovale na odrastanje svoje kćeri, da su emotivno spremne i same biti majke. Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedama druga  je po redu – najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima.

Djede i bake imaju ulogu i da malo “razmaze” unučiće (i to je dio njihove uloge), ali kad govorimo o odgojnim ciljevima, trebali bi biti usklađeni s onim roditelja. Iako su mlađi djede i bake obično popustljiviji i zabavniji djeci, ipak su to ljudi “u godinama”, te čuvanje jednog “trčkarala” može biti zamorno. Roditelji se ne trebaju uvrijediti ako djeda ili baka ponekad odbiju pričuvati unuke, jer i oni se ponekad trebaju posvetiti sebi, svojim hobijima i obvezama.

Današnje moderne male dvogeneracijske obitelji, nažalost, zakinute su za čari odrastanja uz znanje, mudrost, toplinu i iskustvo djeda i bake. Roditelji su ti koji odgajaju dijete, a djed i baka su tu negdje sa strane i uskočiti će i pomoći kada se to od njih zatraži.

Na susretu su se mogli razgledati crteži i literarni tekstovi učenika razredne nastave Osnovne škole Jasenovac na temu života s bakom i djedom.

Partneri na projektu SuPER su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak. Projekt se provodi do 31. kolovoza 2021. godine.