Svjetski dan zagrljaja obilježen veselim susretom u Dječjoj knjižnici

Dan 21. siječanj u cijelom se svijetu obilježava kao Svjetski dan zagrljaja. Tako je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Sisak Dječji odjel upriličila susret za učenike drugog razreda Osnovne škole 22. lipanj predvođene učiteljicama Renatom Milnović i Kristinom Pančić.

  

Na početku nazočne je pozdravila voditeljica ovog odjela Nataša Debogović Bujas, prof., a potom su učenici i umirovljenice volonterke započele s nizom raznih aktivnosti.

Kako bi provjerila da li će svi sudionici pozorno pratiti upute vezane za današnji više-generacijski susret, voditeljica projekta MIG art dr. sc. Daša Poredoš Lavor s učenicima je ponovila tišinu, a to znači da su svi šutjeli i opušteno disali oko jedne minute. Svi su bili uspješni i izjavili su kako su opušteni i spremni za aktivnosti druženja.

Poredoš Lavor je potom sudionicima pročitala priču O strašilu. U priči je strašilo pružilo zagrljaj i utočište vrapčiću koje je tako uspio preživjeti hladnu zimu. Učenici su s pozornošću slušali priču, a potom davali vrlo konstruktivne komentare. Uočili su poruku o važnosti postojanja podrške u međuljudskim odnosima, prijateljstva, nježnosti, zahvalnosti i zagrljaja.

Nakon priče uslijedila je izrada strašila od recikliranih materijala uz upute i vodstvo asistentice projekta Višnje Jendričko i umirovljenica volonterki Vesne Jurišić i Nede Žilić. Smijeh, prijateljstvo i zagrljaji mogli su se uočiti tijekom cijelog trajanja susreta.

Susret je završen zagrljajima, zajedničkom fotografijom i slatkišima. Strašila su sa sobom ponijeli mali kreativci kako bi pokazali roditeljima što su danas radili, te se podsjetili koliko su prijateljstvo, podrška i zagrljaji važni svima nama.

Današnji susret u punom smislu riječi potvrdio je naziv projekta MIG (međugeneracijska integracija građana) art (putem umjetničkog, kreativnog) pristupa ostvarenjem interakcije učenika i umirovljenica volonterki. Volimo ovaj projekt i uživamo u njegovoj provedbi – istaknula je Poredoš Lavor.

Slijedeći susret u Dječjem odjelu knjižnice bit će organiziran povodom Valentinova – dana zaljubljenih.

Projekt MIG art financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Grad Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak i Grad Popovača.

S nama je bio Petrinjski radio i  portal 53: http://portal53.hr/svjetski-dan-zagrljaja-obiljezen-veselim-susretom-u-djecjoj-knjiznici-u-sisku/