Druženje žena zaposlenih na Programu Zaželi u Novskoj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar u Novskoj održano je druženje i kreativna radionica enkaustika tehnike povodom Međunarodnog dana žena – zaposlenih na Programu zapošljavanja žena Zaželi i to žena zaposlenih u Gradu Novska na programu Želim raditi, želim pomoći! i žena zaposlenih u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ na programu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Oba projekta sufinancirana su sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

U uvodnom dijelu nazočne su u ime domaćina pozdravili zamjenica gradonačelnika Marija Kušmiš, ravnateljica novljanske knjižnice Darija Jež, te voditeljica projekta iz Novske teologinja Martina Bošnjak i administratorica Mihaela Sertić, prvostupnica javne uprave. U Noskoj je na ovom programu zaposleno 40 žena i imaju više od 400 krajnjih korisnika na terenu. Potom je u ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ govorila voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja je istaknula dosadašnja postignuća vezana za provedbu projektnih aktivnosti, kao iskustva vezana za rad na terenu. O iskustvima izravnog rada na terenu s krajnjim korisnicima u ime Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ govorile su Ivančica Velić (dopredsjednica udruge) i Vesna Kordić.

Korisnice zaposlenice putem ovih projekata kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim.

Ovo druženje upriličeno je uoči Međunarodnog dana žena na način da je Višnja Jendričko zaposlena na MIG art projektu (koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska) pri GIMG Sisak vodila radionicu enkaustika tehnike (stvaranja slika voštanim bojama i glačalom) koja je bila s velikim zanimanjem prihvaćena od svih sudionica. Tako je na susretu napravljeno više od stotinu maštovitih i unikatnih primjeraka. Ravnateljica novljanske knjižnice Darija Jež promišlja da bi u Knjižnici s vremenom mogli napraviti i malu izložbu ovih zanimljivih kreativnih uradaka.

Žene domaćini iz Novske za gošće iz Siska priredile su ukusne domaće kolače, pa su se je druženje i veseli razgovori odvijali do kasno u noć. Suradnja ovih subjekata u zajednici nastavit će se i dalje.

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – Razdoblje provedbe ovog projekta je od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine.

Partneri na projektu GIMG Sisak su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak, a Građanskoj inicijativi partner je i Grad Sisak. Partneri na projektu Grada Novske su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina (Ispostava Novska) i Centar za socijalnu skrb Novska.

S nama su bili:

Radio postaja Novska: https://www.facebook.com/Radio-postaja-Novska-1586285284754112/

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/druzenje-zena-zaposlenih-na-programu-zazeli-u-novskoj/