Projekt SMS – svi mi skupa obilježava Međunarodni dan žena

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena održala je susret podrške i razgovaraonicu sa ženama pod međunarodnom zaštitom u prostorijama gradske četvrti Grabrik. Susret je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, uz podršku i prevođenje interkulturalnog medijatora i prevoditelja za arapski jezik Salama Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur.

Na susretu je razgovarano o položaju žene u obitelji s obzirom na sličnosti i različitosti kultura, važnosti profesionalnog ostvarenja žena, kao i dovoljno dobre ravnoteže između privatnog i poslovnog života – sve to uklopljeno u novu životu sredinu. Sudionice susreta iznosile su svoja iskustva – kako jednom tjedno idu u knjižnicu gdje čitaju knjige i dodatno uče hrvatski jezik, aktivno traže posao – ali im uz jezičnu barijeru problem predstavlja putovanje javnim prijevozom do npr. Zagreba, pri čemu veći dio dana provode na radnom mjestu i putovanju, a brigu o višečlanim obiteljima nemaju kome prepustiti jer su članovi njihovi obitelji kao što su bake i djede ostali u matičnim zemljama. Sve opisano zahtjeva nove životne prilagodbe, ali i društveno razumijevanje – pojasnila je voditeljica SMS projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Ovo je bila prigoda za održavanje susreta informiranja o projektnim aktivnostima pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje PU Karlovac kada je prevoditelja za arapski jezik Salama Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur. bio u pratnji mladog bračnog para koji su se došli prijaviti u evidenciju nezaposlenih osoba i tražitelja posla.

Predsjednik ove udruge Tihomir Lavor ženama sudionicama čestitao je nadolazeći Međunarodni dan žena i darivao prigodne poklone (krema i maska za lice), a svi zajedno su se počastili raznim sokovima i krafnama – jer žene sudionice susreta SMS projekta rado konzumiraju krafne i potvrđuju da su krafne odlična hrvatska poslastica.

Bilo je ovo još jedno lijepo druženje u kojem smo razgovarale o mnogim ženskim temama, traženju posla koji bi s obzirom na životne uvjete bio prihvatljiv, važnosti učenja hrvatskog jezika, ljepoti, zdravlju i obitelji. Sve to dodatno daje povjerenje i sigurnost u zajednicu u kojoj živimo – pojasnila je Poredoš Lavor, te istaknula da će i ove godine, na prijedlog žena sudionica imati kreativnu radionicu povodom Uskrsa.

GIMG Sisak zahvaljuje domaćinima iz Gradske četvrti Grabrik na ustupljenom prostoru za održavanje susreta ovog projekta.

Projekt SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Radio Mrežnica: https://radio-mreznica.hr/projekt-sms-svi-mi-skupa-obiljezio-medunarodni-dan-zena/