Susreti posvećeni prijateljstvu i zajedništvu

Socijalne vještine kao što su tolerancija, prijateljstvo, prihvaćanje različitosti i mirno rješavanje sukoba uče se od najranijih dana života. Uz obitelj, pri usvajanju ovih vještina osobito važan doprinos može dati škola. Osnovna škola Zorke Sever iz Popovača na razne načine zalaže se da učenici osim obrazovnih sadržaja dobiju dovoljno dobro poduku i o drugim životnim vještinama. Područna škola u Donjoj Gračenici okuplja učenike raznih kulturnih odrednica i njeguje zajedništvo i toleranciju.

Tako su Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s projektom SMS – svi mi skupa i Projekt građanskih prava (PGP) Sisak s projektom TiP – tolerancija ispred predrasuda održali zajednički sadržajno dopunjavajući susret u Područnoj školi Donja Gračenica za učenike razredne nastave s temama vezanima uz prijateljstvo, ljubav, kulturnu raznolikost, azil i jednakost među ljudima.

Učiteljice ove škole uvijek su zainteresirane za suradnju, a učenici motivirani za sudjelovanje.

Dr. sc. Daša Poredoš Lavor je pročitala motivacijsku priču o kojoj su potom razgovarali kako bi učenici dodatno razvijali empatijske vještine i prihvaćanje različitosti, a Dino Sivić, prvostupnik javne uprave iz PGP-a učenicima je na prilagođeni način govorio o azilu, osobama strancima, međunarodnoj zaštiti i sl.

Iz GIMG Sisak zahvaljuju se učiteljicama iz Područne škole Donja Gračenica na suradnji i domaćinstvu, uz radovanje za organizacijom novih tematskih susreta. Učenici ove škole imaju mnoga konkretna znanja, pametni su, racionalno i kritički promišljaju o temama susreta, spremni su za toleranciju i razumiju da svi ljude vrijede jednako i da su za životni opstanak neophodni prijateljstvo i zajedništvo – pojasnila je Poredoš Lavor.

Suradnja ovih udruga i zajedničko projektno djelovanje razvijat će se i dalje, a projekt SMS – svi mi skupa priprema nove susrete u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske u svrhu senzibilizacije javnosti i informiranja o važnosti tolerancije i dovoljno dobre integracije osoba stranaca u društvo.

Projekt SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/u-sklopu-projekata-sms-i-tip-odrzani-susreti-posveceni-prijateljstvu-i-zajednistvu/