Centar za integraciju stranaca

Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak) od 1.1.2021. godine provodi projekt pod nazivom Centar za integraciju stranaca. Centar je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj. Srbi povratnici koji nemaju hrvatsko državljanstvo, osobe bez državljanstva/u riziku od gubitka državljanstva, Romi, tražitelji međunarodne zaštite i osobe koje su dobile međunarodnu zaštitu, izbjeglice preseljene iz Turske kroz program preseljenja, osim u Zagrebu, se nemaju kamo obratiti za sveobuhvatnu pomoć na jednom mjestu. Centar će djelovati u Sisku no radit će na području cijele RH.

Centar je mjesto na koje stranci mogu doći po pomoć i gdje će tu pomoć dobiti, jer će Centar sustavno raditi na međunarodnoj zaštiti i pravnoj pomoći svim strancima, u suradnji sa svim državnim tijelima. U RH ovo je prvi ovakav model cjelovite podrške strancima na jednom mjestu. Centar za strance pružat će permanentnu pomoć kroz objedinjene pravne, psihosocijalne i ostale usluge.

PGP Sisak projekt provodi uz pomoć partnerskih organizacija jedna od kojih je i Norveško vijeće za izbjeglice uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ će pružati psihosocijalnu pomoć i sudjelovati u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućiti održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta.

Projekt je podržan sa 135.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova, a službeno otvorenje Centra zakazano je za kraj ožujka 2021.

Pozivamo sve potencijalne korisnike te sve organizacije i institucije, kao i sve druge dionike koji se bave s problematikom stranaca u RH, na suradnju u okviru našeg Centra.

S nama su bili:

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/projekt-gradanskih-prava-provodi-projekt-pod-nazivom-centar-za-integraciju-stranaca/ 

 

Portal Sisak.info: https://www.sisak.info/2021/03/03/centar-za-integraciju-stranaca-novi-projekt-pgp-a-sisak/

 

Radio Moslavina i Moslavački list: http://www.radiomoslavina.hr/2021/03/centar-za-integraciju-stranaca/