Ljetne kulinarske radionice projekta SuPER

Projekt SuPER – susreti podrške, edukacije i rada koji provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u svojim projektnim aktivnostima ima i održavanje kulinarskih radionica u domovima korisnika pripadnika ciljanih skupina, a to su prije svega osobe pod međunarodnom zaštitom, ali i drugi ljudi u riziku siromaštva i socijalne isključenosti, o čemu smo već pisali u našim prikazima na Portalu 53.

 

Tijekom ljeta održane su kulinarske radionice u nekoliko domova ljudi koji su u Hrvatsku, u Sisak došli iz Sirije i Azerbajdžana. To je bila prilika za druženje, komunikaciju putem kuhanja, razgovore o sličnosti i različitosti kuhinja, kulinarskim specijalitetima i prehrambenim navika u Hrvatskoj, Siriji i Azerbajdžanu, pojasnila je voditeljica projekta SuPER dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Objede smo pripremali u kućanstvima osoba uključenih u ove projektne aktivnosti. Radi se o višečlanim obiteljima, obično 7 do deset članova obitelji, pa su tome prilagođene i količine. GIMG Sisak bi pribavio namirnice, ali su i domaćini sudjelovali i to obično s raznim specifičnostima kao što su začini, neki osobiti dodaci jelima koji su pripremljene obroke činili osobitim i što sličnijim onima koje su obično pripremali u svojim matičnim zemljama iz kojih su zbog ratnih sukoba morali otići. Tijekom pripreme obroka razgovarali smo kojoj hrvatskoj hrani pripremljena hrana najviše slični – pojasnila je Poredoš Lavor.

Prehrambene navike su nam slične, svi volimo kušati nešto novo, u pripremi obroka sudjelovale su osobe oba spola – i roditelji i djeca, rado pripremamo obroke u društvu i hrana povezuje ljude – zaključci su ovih radionica.

Za prigodu ovog prikaza posebno izdvajamo objed kod domaćice Roye koja je porijeklom iz Azerbajdžana. Uz pripremu obroka uživalo se u glazbi jer Roya je školovana klaviristica, a zajedno sa svojom djecom pripremila je zanimljiva i ukusna jela iz Azerbajdžana: pečeno meso (et čihirtmasi), juha od mesa sa tjesteninom (dušbere), pita od mesa (gutab), sarma od lista vinove loze (dolma), a za desert prženo brašno s voćnim sirupom (halva).

Projekt SuPER provodi se od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/ljetne-kulinarske-radionice-projekta-super/