Završno predstavljanje iskustava i ostvarenih postignuća projekta SuPER

Projekt SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg je provodila Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ bio je u provedbi od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu bili su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak. Kako saznajemo ciljevi projekta SuPER su ostvareni, a isti se sastoje u doprinosu integraciji osoba koja su pod međunarodnom zaštitom i žive na području Siska i SMŽ u smislu pružanja susreta podrške, edukacije i rada kako bi što samostalnije i sigurnije funkcionirali u lokalnoj zajednici. Nakon potresa s katastrofalnim posljedicama koje je zadesio naše područje, u projektne aktivnosti psihosocijalne podrške uključili su i ostale marginalizirane skupine u društvu kao što su osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom i s. Projekt je financiran s 119 900,00 kuna. Ostvarena su i zapošljavanja teže zapošljivih osoba na tržištu rada, kao što su OSI civilna stradalnica rada, žena u dobi preko 50 godina života majka OSI, te alternativno nadopunjavajuće zapošljavanje osobe iz Somalije i osobe prevoditelja koji je također osoba pod međunarodnom zaštitom.

Kako saznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor unatoč svim izazovima koji su uključivali pandemiju covid-19 i posljedice katastrofalnog potresa – zadovoljni su sa provedbom projektnih aktivnosti, a za potrebe ovog prikaza izvješćuju javnost o nekim ostvarenim brojčanim pokazateljima:

Marljivim radom i uz podršku partnera i suradnika u zajednici ostvarili smo:

–          857 susreta podrške i emocionalnog osnaživanja koje smo provodili putem razgovora

–           183 grupna susreta i susreta zajedničkog provođenja vremena u raznim životnim aktivnostima

–           112 – kreativnih i kulinarskih radionica

–           110 povezivanja, suradnje i umrežavanja s drugim subjektima u zajednici

–           56 medijska prikaza, što potvrđuje da smo tijekom cijele godine vodili intenzivnu medijsku kampanju koja je pridonosila razvoju jednakopravnosti i što boljoj uključenosti u zajednicu osoba pod međunarodnom zaštitom, pri čemu je naš medijski pokrovitelj Petrinji radio i Portal 53 aktivno pratio sva naša događanja.

Ukupan broj sudionika projektnih aktivnosti je 1267 osoba (neki su sudjelovali i više puta), 73 osobe su osobe pod međunarodnom zaštitom, a sudionici su razne životne dobi. Projektne aktivnosti provodile su se na području cijele SMŽ.

Obilježili smo mnoge značajne datume u zajednici kao što su Svjetski dan mira, održali smo Okrugli stol pod nazivom Kultura mira u zajednici, Podržali smo kampanju „Odgovorni ostajemo bliski“, Svjetski dan tolerancije, Međunarodni dan dječjih prava, Međunarodni dan ljudskih prava, Svjetski dan bolesnika, Dan prevencije vršnjačkog nasilja (Dan ružičastih majica), Dan prevencije fizičkog kažnjavanja djece (Dan bez batina), Svjetski dan obitelji, Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad sobama starije životne dobi, Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj i još mnoge druge značajne datume – pojasnila je Poredoš Lavor.

Osobito smo ponosni na naše kulinarske radionice u kojima su korisnici rado sudjelovali, Malu školu fotografije koju je uspješno završilo 14 polaznika, te dva zajednička izleta u Zagreb prigodom kojih smo posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla i ZOO vrt – dodala je Poredoš Lavor.

Na završnom susretu bili su predstavnici partnera Osnovne škola Braća Bobetko Sisak – ravnateljica Karolina Čutuk, prof. i učiteljica Refika Omerćehaić koje su izrazile zadovoljstvo sudjelovanja na ovom projektu, predstavnice Centra za socijalnu skrb Sisak Mašenka Sekulić i Iva Gilg, stručne djelatnice savjetnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Sisak Vesna Cerovski i Štefica Tominović, predstavnik Projekta građanskih prava (PGP) Sisak Ivan Plavljanić s kojima GIMG Sisak ima iznimno kvalitetnu suradnju u raznim projektno-programskim djelovanjima, odvjetnica Milica Nenadović Timarac, te korisnici odnosno sudionici projektnih aktivnosti osobe pod međunarodnom zaštitom koje su govorile o svojim iskustvima uključenosti u razne aktivnosti. S puno pozitivnih iskustava, smijeha, radosti i zahvalnosti govorili su o svom učešću u provedbi projekta.

Svim sudionicima ovog završnog predstavljanja iskustva i postignuća podijeljeni su kreativni uradci nastali korištenjem recikliranih materijala koje su nastali u sklopu aktivnosti projekta Podrška novom početku koji se provodi putem javnog rada.

Na kraju susreta saznali smo da ovo u biti nije kraj provedbe ovih i sličnih projektnih aktivnosti.

Naime, od 1. rujna 2021. Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s partnerima Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak nastavlja sa sličnim aktivnostima koje su dio projekta pod nazivom SMS – svi mi skupa  koji je dio Dvogodišnjih programa usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu, putem sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijednost ovog projekta je 75000 kuna. O ovom projektu javnost ćemo više izvijestiti u nadolazećem vremenu.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/odrzano-zavrsno-predstavljanje-iskustava-i-ostvarenih-postignuca-projekta-super/