Međunarodna suradnja za unapređenje kvalitete života starijih osoba

U Hrvatskoj Dubici u udruzi Dubičko udruženje žena održan je susret pod nazivom „Doprinos lokalne zajednice i važnost umrežavanja u pružanju socijalnih usluga značajnih za kvalitetniji i sigurniji život starijih osoba“ koji je bio dio projekta Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima.

Radilo se o druženju u neformalnoj atmosferi u Etno kući Dubičkog udruženja žena u neposrednoj blizini rijeke Une. Na početku nazočne je pozdravila predsjednica Dubičkog udruženja žena Suzana Velešnjak i iskazala dobrodošlicu Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ uz zahvalu što su upravo njihovu udrugu izabrali za suradnika na ovom događaju, kao i gostima iz Kozarske Dubici iz Udruženja građana Putevi mira. Nazočne je pozdravila i zamjenica općinske načelnice Hrvatska Dubica Željka Vuković. Tijekom susreta voditeljica projekta Informirana zajednica  – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama dr. sc. Daša Poredoš Lavor predstavila je do sadašnja postignuća projekta, opisala provedene preventivne aktivnosti u zajednici kao i pokazatelje koji mogu ukazivati na postojanje zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja starijih osoba u obitelji i društvu.

Poredoš Lavor nadalje je dodala: Danas smo u Hrvatskoj Dubici koja je iz pozicije Općine partner na projektu Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama organizirali susret pod nazivom Doprinos lokalne zajednice i važnost umrežavanja u pružanju socijalnih usluga značajnih za kvalitetniji i sigurniji život starijih osoba – kako bi naša udruga Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ s prijateljskim Udruženjem građana Putevi mira iz Kozarske Dubice razmjenjivali iskustva, prepoznali zajednička područja djelovanje, te nadalje razvijali suradnju i umrežavanje. Nastojanja obje udruge idu u smjeru razvijanja i unapređivanja izvaninstitucionalnih oblika podrške za starije osobe, kako bi se naše poštovane umirovljenike što duže zadržalo u njihovim kućama – znači u primarnom okruženju, uz dostupne razne servise socijalnih podrška u zajednici, te kako bi se prevenirali svi oblici zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja starijih osoba.

Općina Hrvatska Dubica partner je na projektu Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama i rado se uključujemo u sve projektne aktivnosti. Na današnjem susretu koji je osmišljen i organiziran pod nazivom “Doprinos lokalne zajednice i važnost umrežavanja u pružanju socijalnih usluga značajnih za kvalitetniji i sigurniji život starijih osoba” zajedno s našim gošćama iz Udruženja građana Putevi mira razgovarali smo o raznim temama značajnim za unapređenje kvalitete života starijih osoba, kojih na našem području, a općenito u Hrvatskoj i Europi ima sve više, pa se stoga i aktivnosti lokalnih zajednica trebaju pripremiti u tom smjeru. Zajednički je zaključak svih sudionika da su izvaninstitucionalni oblici skrbi najpovoljniji oblik skrbi jer se tako starije osobe zadržavaju u vlastitom dom, a lokalna zajednica treba osigurati razne oblike pomoći kako bi se njihove potrebe odgovarajuće i podmirivale – pojasnila je Željka Vuković, zamjenica općinske načelnice koja je aktivno sudjelovala na ovom susretu.

U kasnim poslijepodnevnim satima susret je nastavljen uz druženje, razgovore, osvježenje i roštilj.

 

Navedena aktivnosti dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.