Početna i tiskovna konferencija projekta „ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti“

U Sisku je održana početna i tiskovna konferencija projekta „ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti“ koji je sastavnica programa „ZAŽELI – faza III“, a kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

Partneri na projektu su: Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Sisak.

U uvodnom dijelu nazočne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sisačko-moslavačke županije Alenka Ljubešić koja je dodatno istaknula vrijednosti izvaninstitucionalne skrbi za starije i nemoćne osobe, kao i konkretne aktivnosti koje Sisačko-moslavačka županija poduzima kako bi svojim starijim stanovnicima omogućila kvalitetnije zbrinjavanje u starijoj dobi.

U ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Sisak nazočne je pozdravila stručna djelatnica Linda Biljan, a od strane Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Sisak – Mašenka Sekulić.

Projekt je financiran s 494.000,00 kn / 65.565,07 EUR (iznos EU potpore 100%), a o samoj provedbi projekta voditeljica dr. sc. Daša Poredoš Lavor je na početku kazala: „Provodi se u trajanju od osam mjeseci (29.11.22.-29.07.23.) unutar kojeg šest mjeseci se intenzivno radi s krajnjim korisnicima na terenu. Cijeli program je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda „Operativni program učinkoviti ljudski potencijali. Kao i kod svih programa „ZAŽELI“ cilj nam je zapošljavanje žena koje pripadaju teže zapošljivim i ranjivim skupinama na tržištu rada, a koje će svojim radom pridonijeti poboljšanju kvalitete života starijih i/ili nemoćnih osoba koje su u potrebi za podrškom i potporom. U slučaju Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, koja je nositelj ovog projekta, radi se o deset žena i sve su upravo iz te kategorije, ciljane i ranjive skupine.“

K tome istaknula je i slijedeće: Uspjeli smo zaposliti i gospođu koja je iz Ukrajine, znači osobu koja je pod privremenom zaštitom, koja se vrlo dobro uklopila u radni kolektiv. Intenzivno radi na učenju i korištenju u govoru i pismu hrvatskog jezika i možemo potvrditi da jezična barijera nije prepreka kada postoji entuzijazam, empatija, motivacija za rad i sklonost osobama starije životne dobi. Obzirom Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ od potresa nema mjesto rada i nikakav prostor bili smo u prilici zatražiti pomoć i podršku koju smo dobili od Razvojne agencije „SIMORA“ i s kojom smo sklopili ugovor o suradnji na financijsko-administrativnim i organizacijskim poslovima, jer jednostavno europski projekti su dosta zahtjevni i potrebna nam je dodatna podrška. U ime Razvojne agencije o iskustvima u provedbi ovog projekta na skupu su gorile Maja Vrban i Ivana Šiško.

Na ovoj početnoj i tiskovnoj konferenciji sudjelovale su žene zaposlene na projektu, te nekoliko krajnjih korisnika koji su iznosili svoja iskustva – koja su bila iznimno pozitivna, te su pohvalili postojanje provedbe ovakvih projekata u zajednici, u nadi da će se nastaviti po mogućnosti bez prekida provedbe.

U završnoj riječi, predsjednik GIMG Sisak – Tihomir Lavor istaknuo je zahvalnost svima na dolasku, osvrnuo se na vrijednosti socijalnih programa u zajednici, zahvalio se partnerima na suradnji koja je konkretna i sadržajna, te pohvalio trud i rad zaposlenih žena na terenu.

Aktualna usluga pruža se za 64 krajnja korisnika na terenu, na širem području Siska, povratne informacije su pozitivne da su naši krajnji korisnici zadovoljni. Isto tako su iskazali zadovoljstvo i zahvalnost za paketiće higijenskih potrepština za kućanstvo, a projekt na terenu provodimo već drugi mjesec, značajnijih teškoća nema i radosno uz optimizam idemo u svaki slijedeći novi korak.

Na kraju smo saznali da je ovaj susret na određeni način bio međunarodnog karaktera jer je korisnica zaposlenica koja je iz Ukrajine mobitelom snimala susret i izravno ga prenosila prijateljima i srodnicima koji su u Ukrajini – sudjeluju u obrani svoje zemlje, te pozdravljaju ovaj projekt i sve ljude dobre volje koji su, konkretno Oleni, dali priliku da radi i ostvari životu egzistenciju za svoju obitelj.

Susret je završen u opuštenoj atmosferi, u neformalnim druženjima, razmjeni iskustava, te uz prigodnu okrijepu za sve. Nazočni su mogli preuzeti i promotivne materijali koji su osmišljeni i tiskani za provedbu ovog projekta.

Iz GIMG Sisak upućuju zahvalu svima koji su došli na ovaj susret i tako dali doprinos razvoju među-sektorske suradnje značajne za razvoj zajednice. Organizacije civilnog društva vrijedan su i značajan partner u zajednici koje imaju značajne kapacitete za konkretna socijalna i razvojna djelovanja.

S nama su bili:

Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/u-sisku-odrzana-pocetna-i-tiskovna-konferencija-projekta-zazeli-podrska-zivotu-u-sadasnjosti/ 

 

 

Radio Sisak i Sisak.portal: https://sisakportal.hr/zupanija/zazeli-podrska-zivotu-u-sadasnjosti-novi-projekt-gi-moj-grad-sisak/

 

Portal sisak.info: https://www.sisak.info/2023/02/15/pocetna-i-tiskovna-konferencija-projekta-zazeli-podrska-zivotu-u-sadasnjosti/