Potaknimo znatiželju i istraživanje kod učenika

Projekt „NNNI – Nasilje nije naš izbor“ uspješno je priveden kraju. Projekt je provodila Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ zajedno s partnerima na projektu: Grad Sisak, Općina Lekenik, Općina Majur, Narodna knjižnica i čitaonica Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, te suradnicima: Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Sisak i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom. Projekt je financiran Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sufinanciran sredstvima Grada Siska, a provodio se tijekom školske/pedagoške godine 2017/18.

U projektnim aktivnostima sudjelovali su učenici i roditelji s šireg područja Siska, Lekenika, Hrvatske Dubice, Komareva, Majura, Martinske Vesi, Petrinje i drugih mjesta u SMŽ,  a na projektu ostvareno je više od 400 volonterskih sati. Za učenike i roditelje organizirane su razne informativne, edukativne i preventivne aktivnosti, grupni i individualni susreti, kreativni i sportske radionice, obilježavanje značajnih datuma u zajednici, Sportski dan upoznavanja s američkim sportovima, edukativni izlet u Zagreb i mnoge druge zanimljive aktivnosti.

U svrhu poticanja znatiželje i istraživačkog duha u učenika u školama koje su bila najaktivnije u projektnim aktivnostima, a to su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Osnovna škola Komarevo, a zahvaljujući donaciji humanitarne kršćanske volonterske udruge HiS PRINT iz Amerike – za učenike ovih škola su osigurani prigodni pokloni. Radi se o istraživačkim setovima namijenjenima za učenike razredne nastave koji sadrže epruvete, tikvice, povećala i druge predmetne kojima učenici uz podrška nastavnika mogu izvoditi manje eksperimente, analizirati tlo i sl.

U ime udruge HiS PRINT donaciju je predao volonter Lordan Badanjak, u OŠ Braća Bobetko Sisak donaciju je preuzela ravnateljica Karolina Čutuk, a u OŠ Komarevo tajnica Nada Teljaga.

Voditeljica ovog projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor zahvalila je prijateljskog udruzi HiS PRINT na vrijednoj donaciji i zajedničkom simboličnom završetku projekta kojim je poslana jasna poruka da učeničku maštu i angažman treba usmjeriti na znatiželju i istraživanje, pa će se tako doprinijeti smanjenju osjećaja dosade i potrebe za neprimjerenim ponašanjem kao što je vršnjačko nasilje. K tome je volonter Lordan Badanjak još dodao da se moguće u redovima učenika ove škole kriju novi znanstvenici genijalci kojima je potrebno dati priliku da svoja znanja razvijaju i unapređuju.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ nadalje će razvijati suradnju sa svim zainteresiranim i dobronamjernim subjektima u zajednici koji su voljni sudjelovati u stvaranju društva jednakih mogućnosti u kojem razvoju djece i mladih jedan je od prioritetnih zadataka – u današnje vrijeme slobodno možemo reći i od nacionalnog interesa.