Preventivni susreti u Dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne osobe Sisak

U Dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku tijekom dva dana održani su preventivni edukativno-informativni susreti za umirovljenike pod nazivom Zaštita osoba starije životne dobi koje je vodila vanjska suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke dr. sc. Daša Poredoš Lavor, inače i voditeljica projekta Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama koje provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

Na početku susreta umirovljenici su iznosili svoja iskustva vezana za situacije nasilja u obitelji, iznude i krađa na štetu starijih osoba, zlouporabe njihovog položaja kada je u pitanju zdravstveno stanje, otežana pokretljivost, a govorilo se i o pokušajima iznude njihovih mirovina, ušteđevina i imovine putem raznih nezakonitih djelovanja kao od strane poznatih osoba (članova šire obitelji), ali isto tako i od nepoznatih osoba koje su im se lažno predstavljale. Umirovljenici su se uglavnom znali zaštititi i izbjegnuta je veća šteta, ali bilo je i onih koji su temeljem svoje dobronamjernosti i ne uočavanja posljedične štetnosti nasjeli, te tako postali žrtve i oštećene osobe.

U sklopu projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“, okupljeni su upoznali s obilježjima prijevara, krađa i drskih krađa, zatim zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovakvih kaznenih djela te ponašanju počinitelja. Osobitu pozornost privuklo je podsjećanje da paze kako nose torbice, gdje ih drže i ostavljaju tijekom kupovine, kao i to gdje i kako pohraniti PIN bankovne kartice. Govoreći o ovim sadržajima, umirovljenici su se spontano nadovezali na iznošenje vlastitih iskustava po pitanju prosjačenja. Mnogi se sažale da takve scene, osobito uoči blagdana i po hladnim zimskim danima, iako znaju da je često po srijedi prijevara i manipulacija.

Savjetima kako podići razinu samozaštitnog ponašanja i primjerima iz prakse, poput prodaje lažnog nakita tj. zlatnih lančića na ulici, masažera i posteljina u njihovim domovima, telefonskih poziva i lažnog predstavljanja kao zaposlenici banaka ili policijski službenici koji potom osobno dolaze k njima, prisutnima su opisani najčešći oblici prijevara počinjenih na štetu starijih osoba.

Dr. sc. Poredoš Lavor predstavila je umirovljenicima projekt „Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ čiji je nositelj Građanska inicijativa „Moj grad Sisak, a partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, te će se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije provoditi tijekom cijele 2018. godine.

Poredoš Lavor u svome izlaganju osvrnula se na osobitosti života osoba starije životne dobi, gubitke koje ovu dob prate, ali i na probleme nasilja nad osobama starije životne dobi. Zlostavljanje pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe. “Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Istraživanja su pokazala da se opasnost od izvrgnutosti nasilju u obitelji za starije povećava ako je žrtva ovisna zbog bolesti ili siromaštva, ako živi u obitelji opterećenoj nasiljem i međugeneracijskim sukobima. Starije osobe nezadovoljne svojim položajem u obitelji često i same prikrivaju pojavne znakove zanemarivanja i/ili zlostavljanja“ – pojasnila je Poredoš Lavor. Osobita rasprava povela se oko činjenice da su najčešći zlostavljači starijih osobe – njima bliske i poznate osobe – članovi obitelji kao što su sinovi, kćeri, snahe, zetovi, te unučad, te da je upravo navedeno ono najbolnije što kod starijih osoba izaziva bol i očaj, te iz straha i srama doživljena nasilja ne prijavljuju.

Svi su informirani i o besplatnom pravnom telefonu za sve građane 0800 200 098 u zajednici čije usluge pruža suradnik na ovom projektu Projekt građanskih prava (PGP) Sisak, te se istima mogu javiti i savjetovati se prije nego stupe u sklapanje nekog od pravnih poslova vezanih za njihovu sigurnost i dostojanstvo življenja u starijoj dobi.