Projekt SMS – svi mi skupa obilježio Međunarodni dan starijih osoba u Toplicama Lipik

Posted by | October 01, 2022 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ ostvarila je kvalitetnu suradnju s Toplicama Lipik – specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju, te su zajedno obilježili Međunarodni dan stariji osoba kao dio aktivnosti projekta SMS – svi mi skupa putem razgovaraonice o osobitostima života starijih ljudi, njihovim potrebama i pravima, aktivnom i zdravom procesu starenja, kreativnom provođenju slobodnog vremena, međugeneracijskoj komunikaciji i sl. Razgovaraonicu je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, voditeljica SMS projekta.

Sudionici su bili aktivni i rado komunicirali o raznim temama. Svi su informirani o postojanju Besplatnog pravnog telefona 0800 200 098 koji je dio projektnih aktivnosti Projekta građanskih prava (PGP) Sisak. Navedeno je iznimno važno kako bi se zaštitili od raznih oblika iznude i iskorištavanja koji se često događaju u populaciji starijih osoba kada počinitelji ovakvih djela iskorištavaju dobronamjernost, godine života, trenutnu smetenost i bolest starijih za ostvarivanje ne pripadajuće im materijalne i imovinske koristi. Svi zainteresirani preuzeli su letke o projektu SMS i Besplatnom pravnom telefonu –istaknula je Poredoš Lavor.

Uz osvježenje i ukusne peciva koje je osigurao domaćin iz Lipika pacijenti – sudionici ovog susreta su aktivno proveli dio dana i istaknuli da im ovakav način razgovora odgovara – te je za vjerovati da ćemo i dalje surađivati na sličnim programsko-projektnim aktivnostima.

Projekt SMS – svi mi skupa dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

GIMG Sisak zahvaljuje se Toplicama Lipik na suradnji.

Fotografije: Toplice Lipik – specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.