Projekt SMS – svi mi skupa predstavljen na Veleučilištu u Šibeniku

U utorak 18. listopada 2022. godine u poslijepodnevnim satima na Veleučilištu u Šibeniku u sklopu izbornog kolegija Poslovna etika i društvena odgovornost kojeg viši predavač mr. Gina Lugović održano je predstavljanje projekta SMS – svi mi skupa; doprinos unapređenju integracije pri zapošljavanju u zajednici. Projekt je predstavila i susret vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Projektom SMS – svi mi skupa želi se potaknuti uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom, a sada i privremenom zaštitom u život lokalne zajednice i sudjelovanje pripadnika lokalne zajednice u aktivnostima s osobama pod međunarodnom zaštitom, putem javnog zagovaranja prava, suzbijanjem predrasuda i poticanja interkulturalnog dijaloga i razumijevanja u cilju postizanja što bolje integracije u društvu i subjektivnog zadovoljstva životom. Najzastupljenije projektne aktivnosti su zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, kreativne radionice, tematske razgovaraonice i sl.

Na susretu je sa studentima razgovarano o integraciji osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom u društvu, što uključuje i zapošljavanje – pri čemu je važno biti oslobođen predrasuda i učiti uočavati ono što nam je zajedničko i što nas povezuje – a sve u svrhu ostvarivanja zajedništva i primjerene kvalitete timskog rada – pojasnila je Poredoš Lavor.

U osnovnim crtama predstavljen je i rad Centra za integraciju stranaca koji je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj. Projekt ovog Centra provodi Projekt građanskih prava (PGP) Sisak uz pomoć partnerskih organizacija. Norveško vijeće za izbjeglice uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ pruža psihosocijalnu pomoć i sudjeluje u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućuje održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta. Projekt je podržan sa 135.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Studenti su značajno zanimanje pokazali za primjere iz prakse koji se odnose na zapošljavanje i osobitosti zajedničkog funkcioniranja zaposlenika iz redova domicilnog stanovništva i osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom. Iznosili su i svoja iskustva u socijalnim kontaktima s osobama strancima. Sudionicima su podijeljeni informativni leci projekata koji se bave poticanjem integracije.

Projekt SMS – svi mi skupa dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

Iz Građanske inicijativa „Moj grad Sisak“ zahvaljuju se mr. Gini Lugović i Veleučilištu u Šibeniku na ostvarenoj suradnji, a Portalu Šibenik IN na medijskoj podršci.

S nama je bio Portal Šibenik IN: https://www.sibenik.in/sibenik/projekt-‘sms-svi-mi-skupa’-predstavljen-na-veleucilistu-u-sibeniku/162534.html