Projekt SMS – svi mi skupa u Glini i Varaždinu

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ održala je nove susrete – kreativnu radionicu s korisnicima Doma za starije osobe Glina i razgoavaronicu o komunikaciji i prihvaćanju različitosti u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina.

Kreativnu radionicu u Glini vodila volonterka Jadranka Demonja, a izrađivani su privjesci od prirodnih i recikliranih materijala. Umirovljenici koji inače imaju razne i redovite susrete u svrhu unapređenja kvalitete njihova života i korištenja slobodnog vremena jer im ravnateljica Renata Tominović Ceković, mag. educ. rehab. i djelatnici Doma nastoje život u ustanovi učiniti dostojanstvenim i ugodnim – vrlo marljivo su prionuli na posao i izradili vrlo lijepe unikatne primjerke koje su ponijeli sa sobom.

Na susretu su aktivnu podršku za uključivanje umirovljenika u rad koji je zahtijevao dodatne motoričke vještine pružale i stručne djelatnice Doma Marija Rožanković Iskrić i Marija Žugaj.

GIMG Sisak zahvaljuje ravnateljici Renata Tominović Ceković, mag. educ. rehab. i djelatnicima Doma na uvijek prisutnoj skladnoj i podržavajućoj suradnji.

Na susretu u Varaždinu razgledavajući letak SMS projekta sudionici su odmah uočili da su informacije na letku pisane i na arapskom jeziku što ih je dodatno zainteresiralo za razgovor o sličnostima i različitostima među ljudima. Susret je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor. Sudionici su iznosili svoja iskustva vezana za susrete s osobama strancima, o tome koliko jezična raznolikost ne treba biti doživljavana kao komunikacijska barijera, jer kako navode – neverbalna komunikacija i osmijeh čine čuda i mogu dovesti do početnog vrlo kvalitetnog komuniciranja.

Imaju iskustva da se ponekad u društvu osobe stranci otežano prihvaćaju jer mnogi ljudi imaju predrasude prema onima koji su različiti, pa tako se događa da se i osobe s invaliditetom drugačije vrednuju – uočavaju se prvo njihova ograničenja, a ne mogućnosti.

GIMG Sisak zahvaljuje Andreji Martinis da organizaciji susreta, članovima ove udruge na aktivnom i vrlo konstruktivnom sudjelovanju, a raduju se i novim tematskim razgovaraonicama.

Projekt SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/u-sklopu-projekta-sms-svi-mi-skupa-odrzani-susreti-u-glini-i-varazdinu/