Projektom SMS – svi mi skupa obilježili Svjetski dan hidžaba

Svjetski dan hidžaba obilježava se 1. veljače. Suradnjom Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i strukovne škole Sisak koja ima smjer tekstilnog dizajna u sklopu projekta SMS – svi mi skupa na zanimljiv i u aktualnim uvjetima moguć način, obilježen je ovaj značajan datum.

Učenice strukovne škole Lorena Marjanović, Antonija Pavličević, Laura Grgić, Mia Krsnik i Laura Patricia Gagula predvođene profesoricom mr. Sanjom Tomašinec putem online susreta uključile su se u informativno-edukativnu razgovaraonicu u kojoj su Salam Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur. i dr. sc. Daša Poredoš Lavor govorili o obilježavanju ovog datuma, tipovima hidžaba, te nažalost i iskustvima iz raznih krajeva svijeta koje diskriminiraju islamske žene (neovisno o dobi) koje nose hidžab.

Pojam hidžaba u užem smislu koristi se kao sinonim za pokrivanje kose maramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. Škole islama daju hidžabu širu simboliku i značenje predstavljajući ga kao simbol skromnosti, privatnosti i morala.

Učenice ove škole koje inače uče o vrstama materijala, odjevnim predmetima, modnim stilovima – među kojima su zasigurno buduće modne dizajnerice, svjesne toga da nas različitost obogaćuje – ovom susretu su dale osobit doprinos i zajedno sa svojom profesoricom prema dostupnim uputama prekrile kosu i na razgovaraonici sudjelovale kao žene koje nose hidžab.

Kako saznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor – ovo je nastavak odlične suradnje sa Strukovnom školom iz Siska i mr. Sanjom Tomašinec koja svojim inovativnim i kreativnim pristupom obrazovnom procesu mladih generacija daje obilje dodatnih doprinosa u podršci razvoja mladih ljudi u duhom bogate, tolerantne, odgovorne ljude koji razmišljaju, prosuđuju i traže odgovore na razna životna pitanja. Vjerujemo kako će u skorije vrijeme epidemiološke mjere dozvoliti da sa susretima nastavimo putem žive interakcije jer za isto postoji zanimanje učenika. Zahvaljujemo kreativnim učenicama i domišljatoj profesorici na suradnji i današnjem osebujnom iskustvu.

Zaključno – sve žene svijeta vrijede jednako i zaslužuju pažnju i podršku.

Ovaj susret dio je projekta SMS – svi mi skupa koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama su bili:

Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/projektom-sms-svi-mi-skupa…/ 

 

Portal sisak.info: https://www.sisak.info/…/projektom-sms-svi-mi-skupa…/