Razgovaraonica u Novskoj: Uloga bake i djeda u obitelji

U organizaciji Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ , Gradske knjižnice i čitaonice A. Jagar Novska i Policijske postaje Novska održana je razgovaraonice informativnog, edukativnog i preventivnog karaktera pod nazivom Uloga bake i djeda u obitelji, koja je imala i mnoge sigurnosne odrednice vezane za razne situacije u prometu. Razgovraonicu su vodili iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr. sc. Daša Poredoš Lavor, vanjska suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke i kontakt policajac iz Policijske postaje Novska Milan Pilipović.

Na početku susreta je pozdravila ravnateljica knjižnice Darija Jež.

Na razgovaraonici bilo je riječi o tome kako djed i baka mogu pomoći mladim roditeljima, tko odgaja djecu: roditelji ili djed i baka, kada djecu ostavljati na čuvanje djedu i baki, prikazane su najčešće odgojne pogreške djeda i bake i sl. Susret je bio višegeneracijski –dok su odrasli razgovarali, djeca su crtala i pisala o tome što rado čine s bakama i djedama.

Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedama druga  je po redu – najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima – pojasnila je Poredoš Lavor. Na susretu su unuci crtežom i riječju prikazali što rado čine s bakama i djedama – a iz navedenog je bilo vidljivo da su to mnoge aktivnosti koje uključuju emocije, socijalne kontakte i lišeni su materijalističko-konzumeričkog načina života.

Zaključno: Baka i djed su tu – da uz roditelje odgajaju dijete. Najveća je pomoć roditelju ako baka i djeda podržavaju roditeljske odgojne ciljeve i metode, te ih i sami primjenjuju.

Dio susreta je posvećen sigurnosti u prometu i to na način da je kontakt policajac Milan Pilipović nazočnima govorio o sigurnom upravljanju bicikla u prometu kada su u pitanju djeca, važnosti uporabe zaštitne kacige, reflektirajućih prsluka i poštivanja prometnih znakova. Potom je razgovarano o važnosti i obvezi uporabe auto-sjedalica, vezanja na prednjem i stražnjem sjedalu, a posebnu pozornost su privukla pitanja vezana od kada dijete može sjediti na prvom sjedalu u automobilu, te kako i na kojem mjestu na stražnjem sjedalu je najispravnije postaviti auto-sjedalicu. Razgovarano je i o pravilnom kretanju pješaka, odgovornom izlasku iz automobila na kolnik kada su u pitanju djeca, kao i važnosti odlaska pješice u školu kao i povratka kući iz zdravstvenih i socijalizacijskih razloga. Dodatni razlog razgovora o svemu navedenom su i navodi djece na do sada održanim susretima da s bakom i djedom rado uče voziti bicikli i voze se na biciklu, putuju na razne izlete, te šeću prirodom i gradom.

Potom su predavači nazočnima podijeli razne informativne letke.

Navedena aktivnosti bila je dio projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ koja je financirana sredstvima MDOMSP, nositelj aktivnosti je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a suradnik iz zajednice Policijska uprava sisačko-moslavačka.

 

Najava RPN: http://www.radionovska.hr/lifestyle/4228-razgovaraonica-uloga-bake-i-djeda-u-obitelji.html  

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/razgovaraonica-u-novskoj-o-ulozi-bake-i-djeda-u-obitelji/