Svjetski dan sindroma Down: Šarene čarape podrške

Dana 21. ožujak u svijetu se obilježavaju mnogi značajni datumi: to je prvi dan proljeća, Svjetski dan sindroma Down, poezije, boja i šuma.

Tako je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Sisak Odjel Caprag upriličila susrete za učenike 2. a, b i c razreda Osnovne Braća Bobetko pod nazivom Prihvatimo različitosti i budimo prijatelji. Učenici su na susret došli spremni – svi su nosili rasparene šarene čarape.

Kako bi provjerila da li će svi sudionici pozorno pratiti upute vezane za današnji više-generacijski susret, voditeljica projekta MIG art dr. sc. Daša Poredoš Lavor s učenicima je ponovila tišinu, a to znači da su svi šutjeli i opušteno disali oko jedne minute. Svi su bili uspješni i izjavili su kako su opušteni i spremni za aktivnosti druženja.

Poredoš Lavor je potom s učenicima razgovarala o osobitostima pristupa osobama s invaliditetom, poštovanju i dostojanstvu OSI, komunikaciji i važnosti zajedničke uključenosti u sve aktivnosti. Djeca koja ne mogu hodati ili se teže kraću ne mogu sudjelovati u nekim dječjim igrama – sudionici su poučeni da potaknu zajedničku igru u kojoj mogu sudjelovati sva djeca kako se ne bi osjećala odbačena.

Učenici koji su bili vrlo aktivni i zainteresirani za temu, te pokazali mnoga primjerena znanja zaključili su da su najvažnije prijateljstvo, međusobna pomoć i podrška, prihvaćanje različitosti i različitih i uočavanje mogućnosti, a ne ograničenja. Učenici su uporabom hrvatskog znakovnog jezika naučili reći/pokazati važnu životnu izjavu: volim te.

Nadalje je nastavljen razgovor kako su osobe s Down sindromom uspješne u mnogim područjima života, ako im se ukaže prilika i uoče njihove mogućnosti kao što su uspjesi u sportu i glazbi, zapošljavanju na prilagođenim radnim mjestima, davanje i primanje ljubavi i sl.

Nakon priče i razgovora uslijedilo je ukrašavanje šarenih čarapa uz upute i vodstvo asistentice projekta Višnje Jendričko i volonterke Ivančice Velić.

Susret je završen stavljanjem šarenih čarapa na uže u izlogu ove Knjižnice i zajedničkim fotografiranjem.

Projekt MIG art financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Grad Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak i Grad Popovača.

S nama su bili:

Radio Sisak i sisak.portal: https://sisakportal.hr/svjetski-dan-down-sindroma-suradnji-s-gi-moj-grad-sisak/

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/sarene-carape-podrske/