Tribina: Usamljenost starijih osoba – izazovi i mogućnosti

Udruga Centar za kvalitetu života Forum 50+ organizirao je tribinu pod nazivom „Usamljenost starijih osoba – izazovi i mogućnosti“ na kojoj su sudjelovali razni subjekti iz zajednice koji svojim aktivnostima nastoje djelovati na ublažavanju ovog značajnog osobnog, obiteljskog i društvenog problema. Ovaj istoimeni projekt financijski podupire Zagrebačka županija. Radom tribine moderirao je mr. sc. Ivan Svetopetrić. Na tribini su obrađeni slijedeći sadržaji i teme: Uvodne informacije o projektu – mr. sc. Ivan Svetopetrić, Sociološki aspekti starenja – Marija Žirović, mag. soc. rada.

Usamljenost – prevencija primjera iz prakse ostvareni programom Zaželi – dr. sc. Daša Poredeš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, Psihološki aspekti starenja – Sanda Puljiz Vidović, prof. psihologije ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj u Velikoj Gorici, Digitalne tehnologije i usamljenost – mr. sc. Ivan Svetopetrić.

Starije osobe izložene su stalnoj prijetnji osamljenosti jer su sa slabijim socijalnim kontaktima, narušenog zdravlja uz propadanje kognitivnih funkcija. Prevalencija depresije kod starijih osoba kreće se oko 20%. Prema istraživanjima, više od polovine starijih osoba osjeća se ponekad ili često usamljeno s čestim tjeskobnim fazama. Prema istraživanjima u Engleskoj i Americi, više od polovine starijih osoba osjeća se ponekad ili često usamljeno s čestim tjeskobnim fazama. Izolacija i usamljenost brzo su se raširili društvom, posebice među starijim osobama, unatoč tehnološkom razvoju sve jednostavnijih metoda komunikacije. Po istraživanju Age UK, 3,9 milijuna starijih osoba smatra televizor svojim najboljim društvom što je fenomen s mnogo ozbiljnih posljedica – pojasnio je I. Svetopetrić.

O usamljenosti i prevenciji temeljenoj na primjerima iz prakse ostvarenima provedbom programa Zaželi govorila je dr. sc. Daša Poredeš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“. Ova udruga shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna. Partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak) kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena; pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – djeluje izravno na smanjenje i prevenciju usamljenosti kod osoba starije životne dobi. Navedeno su prikazali putem nekoliko prikaza iz prakse koji su opisivali životne situacije krajnjih korisnika prije uključivanja u projektne aktivnosti i osobitosti njihovog života sada kada su uključeni u projekt i kada njihovi životi postaju aktivniji i sadržajniji. Kroz dvogodišnje vrijeme trajanja ovog projekta očekuje se da će se mnoge osobe starije životne dobi zadržati u vlastitom kućanstvu što će prevenirati nepotrebna institucionalna zbrinjavanja, živeći uz podršku u načinu i intenzitetu koji su njima osobno najpotrebniji. Hvale vrijedna su nastojanja da se s ovakvim aktivnostima kontinuirano nastavi jer potrebe za istima su prisutne i svakim danom sve veće. Aktivnosti programa ZAŽELI pridonose prevenciji usamljenosti, razvoja rizika socijalne isključenosti i siromaštva osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom; potiču društvenu integraciju i inkluzivni pristup – istaknula je Poredoš Lavor.

Izlagači na tribini, aktivni sudionici i umirovljenici zaključili su da su svi pozvani, uključujući i medije da su pozvani u smjeru djelovanja ostvarenja cilja projekta, a to je osvještavanje potreba i mogućnosti za smanjenje usamljenosti starijih osoba u lokalnoj zajednici.

S nama su bili: Petrinjski radio i Portal 53:

http://portal53.hr/tribina-usamljenost-starijih-osoba-izazovi-mogucnosti/?fbclid=IwAR0WfK_H-WlDqPHTRDXKezTMFshdcoGJQf47cGgW_dMVgLJnL9MjA-Veea8

 

Portal Velika Gorica danas: http://www.vgdanas.hr/dogadanja/tribina-posvecena-usamljenosti-starijih-osoba/