Edukativno i preventivno u OŠ Glini povodom Nacionalnog dana prevencija nasilja nad ženama

Posted by | September 24, 2018 | Mediji o nama, Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Policijska postaja Glina povodom Nacionalnog dana prevencije nasilja nad ženama za učenike sedmih i osmih razreda Osnovne škole Glina održali su edukativno-preventivnu razgovaraonicu pod nazivom „Nasilje nad ženama: informacija – edukacija – prevencija“ koju su vodili policijski službenik Alfred Jecel i dr. sc. Daša Poredoš Lavor, vanjska stručna suradnica i predstavnica Građanske inicijative.

U uvodnom djelu učenike su pozdravili i na suradnju pozvali ravnateljica škole i pedagog.

Učenici su informirani o kaznenoj odgovornosti za počinjenje nasilja, povodu obilježavanja Nacionalnog dana prevencija nasilja nad ženama – pri čemu su istaknuli da je i u njihovom okruženju izvršen takav jedan zločin prije više godina, vrstama nasilja, statističkim podacima o učestalosti obiteljskog nasilja u svijetu i u Hrvatskoj, te o ženama starije životne dobi i ženama koje su osobe s invaliditetom koje postaju žrtvama obiteljskog nasilja.

Zlostavljane žene s invaliditetom i one starije životne dobi, rijetko se vide, vrlo malo se o toj temi govori i piše i vrlo malo javno raspravlja. Većina nasilja nad ženama tih kategorija ostaje neregistrirana zbog srama, straha od prijavljivanja nasilnika i nemoći da zatraže pomoć, ali i neizvjesnog ishoda cijelog postupka. Zlostavljači su im najčešće poznate i vrlo bliske osobe, oni o kojima svakodnevno ovise u emocionalnom, ekonomskom i opće-životnom smislu – pojasnila je Poredoš Lavor.

Nadalje je razgovarano o povezanosti obiteljskog nasilja i nogometa. Učenici su upoznati s kampanjom „Ne baš tako lijepa igra“ tijekom koje su u Švicarskoj, Engleskoj i Japanu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva prikazivani plakati s licima pretučenih žena koja su stradale zbog nezadovoljstva svojih partnera ostvarenim nogometnim ishodom. Uočeno je da se broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja u Engleskoj znatno poveća dan nakon utakmice – neovisno o rezultatu. Zaključak ove kampanje je: „Dajmo crveni karton obiteljskom nasilju!“

Učenici su bili vrlo aktivni, otvoreno su komunicirali o ovoj temi, postavljali pitanja i komentirali sadržaje. Zalaganje i ponašanje bili su im iznimno primjereni. Osobito ih je dojmila priča iz života nazvana „Martinina ispovijed“ koja je pokazala životnu kronologiju nastanka i razvoja obiteljskog nasilja.

Suradnja ove škole, Građanske inicijative i Policijske postaje Glina razvijat će se i dalje.

Navedena aktivnosti dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53:  http://portal53.hr/edukativno-preventivno-u-glini-povodom-nacionalnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/

 

Najava Policijska uprava sisačko-moslavačka: http://sisacko-moslavacka.policija.hr/MainPu.aspx?id=290056