Edukativno-informativni susret za umirovljenike

Posted by | September 24, 2018 | Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Projekt građanskih prava (PGP) Sisak i Gradska tržnica Sisak d.o.o. organizirale su susret s umirovljenicima putem informativno-edukativnog štanda na kojem smo predstavili naše projekte usmjerene zaštiti osoba starije životne dobi, komunicirali s građanima, dijelili info-letke, informirati o drugim projektnim aktivnostima i izvorima podrške u zajednici koji su usmjereni na zaštitu dostojanstva, kvalitete života i ljudskih prava umirovljenika – te tako konkretnom informativnom aktivnošću preventivno djelovali u zajednici.

Ovom aktivnošću dajemo doprinos obilježavanju Svjetskog dana mira i Svjetskog dana Alzheimerove bolesti (21. rujan) i uskoro dolazećem  Svjetskom danu starijih ljudi koji se obilježava 1. listopada – pojasnila je u ime Građanske inicijative dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Tijekom predstavljanja zainteresiranim građanima dr. sc. Daša Poredoš Lavor dala je  informacije o projektima Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ koji su usmjereni osobama starije životne dobi:

•             Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga –  Zaželi – Program zapošljavanja žena  za projekt pod nazivom ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 27 mjeseci provedbe projekta. Cilj projekta: Osnažiti i unaprijediti radni potencijal 10 teže zapošljivih žena iz Sisačko-moslavačke županije putem zapošljavanja, a s ciljem ublažavanja posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za najmanje 60 krajnjih korisnika – osoba starije životne dobi. Vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna. Partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak. Korisnice zaposlenice za prijevoz do krajnjih korisnika – umirovljenika u potrebi koriste bicikle. Aktualno: upravo smo dostavili krajnjim korisnicima na terenu pakete s higijenskim potrepštinama za održavanje njihovih kućanstava; paketi su kvalitetni, sadržajem odnosno artiklima bogati i imamo povratne informacije od korisnika da su s istima vrlo zadovoljni.

•             Projekt „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja“ – provodi se tijekom cijele 2018. godine, financiran je sredstvima MDOMSP; partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Lekenik i Općina Hrvatska Dubica. Na ovom projektu održani su mnogi edukativni i informativni susreti u raznim područjima SMŽ, snimljen je kratki edukativni film na temu prevencije i značaja dovoljno dobro educirane i informirane zajednice o štetnosti svih pojavnih oblika nasilja. Naša su iskustva da je projekt odlično prihvaćen u lokalno zajednici.

•             Projekt „MIG art“ – financiran je sredstvima MDOMSP; partneri na projektu su Grad Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak i Grad Popovača; projekt je usmjeren podršci aktivnog provođenja slobodnog vremena osoba starije živne dobi putem organiziranja dnevnih aktivnosti.

•             Projekt „Podrška humanitarnom radu“ – financiran je sredstvima Grada Siska; partner je Centar za socijalnu skrb Sisak; omogućuje humanitarno djelovanje koje je prije svega usmjereno na potrebe osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom koje su u potrebi za odjećom, obućom, te hranom.

•             Projekt „Učinimo da daljINA postane blizINA II“ – sponzorirano od strane INA industrije nafte za pomoć pri preuzimanju i dostavi humanitarne pomoći korisnicima u potrebi.

Na današnjem susretu okupili smo naše umirovljenike, shodno Europskom tjednu mobilnosti – potaknuti njihovu mobilnost i socijalnu uključenosti, omogućiti im prigodno osvježenje i ugodno druženje na tržnici – pojasnila je Poredoš Lavor.

Svi zainteresirani građani mogli su dobiti informacije o projektima koji su usmjereni potrebama osoba starije životne dobi u zajednici, o besplatnoj pravnoj pomoći koju pruža PGP Sisak, mogli su iskazati interes za uključivanje u konkretne projektne aktivnosti Građanske inicijative, razgovarati o izazovima svakodnevnog življenja, šetati tržnicom, vidjeti se s poznanicima s kojima moguće duže vremena nisu bili u kontaktu, družiti se s vršnjacima uz osvježenje po izboru i aktivno provesti dio dana. Na susretu je bila i voditeljica Dnevnog boravka Doma za starije i nemoćne osobe Sisak Jasmina Šestan koja je bila na raspolaganu umirovljenicima glede pitanja o izvaninstitucionalnom i institucionalnom smještaju.

Na susretu je podijeljeno zainteresiranim građanima više od 300 letaka s raznim projektnim informacijama.

S nama su bili:

Radio Banovina: https://www.radio-banovina.hr/u-suorganizaciji-gradanske-inicijative-moj-grad-sisak-odrzano-edukativno-druzenje-s-umirovljenicima/

 

Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/informativni-susret-sa-umirovljenicima-u-sisku/