GIMG Sisak aktivni sudionici X. balneološkog skupa u Lipiku

Program  ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti zapošljava deset žena iz ciljane i ranjive skupine na tržištu rada koje putem neposrednog rada na terenu pružaju usluge osobama starije životne dobi kao i nemoćnim osobama u potrebi.

Voditeljica ovog projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor istaknula je: Uvijek nastojimo učiniti korak više i nešto drugačije, pa su tako naše korisnice zaposlenice sudjelovale na X. balneološkog skup „Dr. Ivan Šreter“ – pod nazivom TOPLICE – KULTURA ZDRAVOG ŽIVOTA u Toplicama Lipik. Dale su aktivan doprinos u ispunjavanju upitnika s umirovljenicima (krajnjim korisnicima) uključenima u pružanje usluga po ovom projektu, a umirovljenici su anonimno davali samo-procjene o važnosti toplica za zdravlje i kvalitetu života, o tome da li su toplice želja i potreba, što im je sve važno za vrijeme bivanja u toplicama (pristup stručnjaka, kvaliteta termo-mineralne vode, kvaliteta obroka, čistoća smještaja, dodatne aktivnosti u slobodno vrijeme, razgovori podrške i sl.). Umirovljenici su se izjašnjavali i o tome kada su zadnji put bili u toplicama, da li ove godine planiraju ići u toplice, te koje sve toplice poznaju.

Prikupljeni podaci su obrađeni, a rezultate uspoređene s umirovljenicima koji su koristili usluge Lječilišta Lipik prezentirale su dr. sc. Daša Poredoš Lavor i prim. dr. sc. Senka Slivar, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije koja je bila i organizatorica ovog skupa. Rad je bio naslova Toplice – odredište životnog zadovoljstva.

Vrijedi istaknuti da je u ovom istraživanju sudjelovalo ukupno 100 osoba. Najviše njih i to 82% istaknulo je da poznaju Lječilište Topusko, 63% Krapinske toplice, 44% Daruvarske i Stubičke toplice, a 40 % toplice Lipik i Varaždinske toplice.

U zaključu Poredoš Lavor i Slivar su istaknule: Blagostanje onesposobljenih osoba (neovisno o dobi) ne ovisi samo o povećanju standarda i kvaliteti života. Važna je svijest u društvu da onesposobljeni imaju potrebe koje je potrebno podmiriti. Raznovrsnosti zdravstvenih i socijalnih usluga izravno djeluje na prevenciju općih dekompenzacija, te izgrađuje socijalno povjerenje ranjivih skupina u društvo u kojem žive. Rezultati poznavanja toplica u okruženju pokazuju da postoji dovoljno prostora za približavanjem marketinga pojedinih toplica ovoj skupini korisnika, ponudom različitih kombiniranih sadržaja koji unapređuju rehabilitaciju i oporavak. Ovo je izvrsna prilika za izravnu suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora pri korištenju sredstava fondova EU.

 

Ovo je bila prilika i za promidžbu i vidljivost u sklopu Programa „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ (UP.02.1.1.16), projekt  ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti (UP.02.1.1.16.0173). Nositelj aktivnosti je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak i Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Sisak. Projekt je financiran u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 494.000,00 kuna (65.565,07 €), uz stopu vlastitog sufinanciranja 0%. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt ostvaren je na temelju Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu Europskih strukturnih i investicijskih fondova u RH u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

 

Autorica naslovne fotografije: Suzana Arslani

 

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53:

https://portal53.hr/gradanska-inicijativa-moj-grad-sisak-aktivan-sudionik-x-balneoloskog-skupa-u-lipiku/