GIMG Sisak obilježio Svjetski dan izbjeglica

Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se u svijetu obilježava 20. lipnja i Desetog tjedna izbjeglica/ma Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u sklopu projekta SMS – svi mi skupa organizirala je edukacijsko-socijalizacijski izlet u Zagreb za osobe pod međunarodnom zaštitom koje žive na širem području Karlovca. Dvadesetak žena i djece uz organizacijsko-prevoditeljsku podršku Salama Al-Nidawi, mag. iur. i volonterski angažman Ivančice Devčić, mag. croat. na prvi dan proljeća posjetilo je Zagreb – ZOO vrt i humanitarnu udrugu Are jou syrious?

 

Kako saznajemo dan su aktivno i veselo proveli – mini bus je sudionike ukrcavao za putovanje na mjestima što bliže njihovom životnom okruženju, u ZOO vrtu razgledavali su životinje uz vodstvo stručne edukatorice Ane koja se je iznimno trudila da sudionicima prenese što više zanimljivih priča i znanja o životu životinja. Najuzbudljiviji dio susreta bio je susret sa zmijom kada su svi zainteresirani i hrabri mogli ostvariti izravan kontakt s ovom životinjom koju neopravdano prate mnogi strahovi temeljeni na predrasudama. Potom je uslijedio zajednički ručak kod Morskog lava čiji su kuhari prihvatili sve prehrambene osobitosti i potrebe sudionika ovog izleta.

Sudionicima ove aktivnosti ZOO vrt Zagreb je odobrio besplatne ulaznice i vodstvo uz edukatoricu, te se ovom prigodom GIMG Sisak srdačno zahvaljuje ZOO vrtu, edukatorici Ani i ravnatelju dr. Damiru Skok na uvijek prisutnoj podršci i suradnji.

Nakon ZOO vrta sudionicu su posjetili humanitarnu udrugu Are jou syrious? gdje su se upoznali s drugim ljudima pod međunarodnom zaštitom koji žive u Zagrebu, te su sami mogli odabrati što im je od obuće, odjeće i igračaka potrebno.

Voditeljica projekta SMS – svi mi skupa iskazala je zadovoljstvo ovom aktivnošću, te istaknula: Svi smo uživali u ovom sunčanom danu i zajedništvu, naučili smo puno o važnosti suživota ljudi, životinja i prirode. Djelovali smo na rušenju predrasuda o tome da su npr. zmije životinje koje napadaju ljude ili da su stranici prijetnja domaćem stanovništvu. Bio je ovo jedan lijep dan koji ćemo svi zasigurno dugo pamtiti.

Ova aktivnost dio je projekta SMS – svi mi skupa kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Sada je u drugoj godini provedbe. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/gradanska-inicijativa-moj-grad-sisak-obiljezila-svjetski-dan-izbjeglica/