Informiranjem, druženjem i podrškom s umirovljenicima obilježili Svjetski dan Alzheimerove bolesti i Svjetski dan mira

Svjetski dan Alzheimerove bolesti i Svjetski dan mira u svijetu se obilježavaju 21. rujna, te je stoga Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ uz pomoć Gradske tržnice Sisak, te suradnicima u zajednici Projektom građanskih prava (PGP) Sisak i Domom za odrasle osobe Svjetlost iz Siska organizirala prigodno druženje za umirovljenike i druge zainteresirane sudionike.

Kako bi informativno i edukativno djelovali u zajednici u kojoj živimo Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u sklopu aktivnosti projekta pod nazivom „Godine su samo broj“ koji je financiran sredstvima Grada Siska, te uz partnerstvo Doma za starije i nemoćne Sisak organizirala je susret informiranja, druženja i podrške na Gradskoj tržnici Sisak. Više od stotinu umirovljenika došlo je posjetiti info štand, osvježiti se sokom, kavom i pecivima, informirati se o projektima koji se provode, a usmjereni su dobrobiti starijih osoba, zaštiti prava i pružanja besplatne pravne pomoći, informirati se o dostavi kuhanih obroka u kućanstvo, saznati novosti vezane za dodatne usluge koje se pružaju u zajednici, družiti se s prijateljima i vršnjacima, prošetati tržnicom i aktivno provesti prijepodne.

Tako su na susretu bili umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno i mnogi drugi zainteresirani umirovljenici.

Kako saznajemo od dr. sc. Daša Poredoš Lavor – o potrebama osoba starije životne dobi važno je govoriti jer imamo sve više stanovništva koje je starije životne dobi od kojih mnogi živi sami jer su mlađe generacije usmjerene na osobu egzistenciju i egzistenciju svoje sekundarne obitelji život ostvarili negdje drugdje. Potrebe za podrškom su velike, veće od naših trenutnih mogućnosti, pa se stoga nadamo da će društvo svojim mehanizmima podrške usmjeriti još dodatnih sredstava na projekte zaštiti i unapređenju kvaliteti života osoba starije životne dobi. Biti siguran i mirno živjeti u starijoj dobi jedan je od bitnih odrednica kvalitetnog i dostojanstvenog života.

Na ovom susretu sudjelovao i je zamjenik gradonačelnice Grada Siska – Marko Krička kojeg su predsjednik udruge Tihomir Lavor i voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor upoznali s projektnim aktivnosti i postignutim rezultatima, a potom se je Krička družio s umirovljenicima.

Kako bi umirovljenici izravno dobili potrebne informacije na susretu su sudjelovali stručni djelatnici Centra za socijalnu skrb Sisak Mašenka Sekulić i Ivana Ivša, te je dogovorena daljnja suradnja u vidu susreta za umirovljenike na kojem bi bili upoznati s dostupnim im pravima iz sustava socijalne skrbi. Na susretu je bila i podršku radu udruge i s umirovljenicima se družila Maja Banovac Barić, viša stručna suradnica za socijalnu skrb iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje SMŽ. Ravnatelj Doma Svjetlost Hrvoje Kaurić zajedno s timom svojih zaposlenika informirao je nazočne o zdravstvenim i drugim uslugama koje pruža njihova ustanova, a izravno su usmjereni na unapređenje kvalitete i sigurnosti života osoba starije životne dobi.

U ovoj aktivnosti sudjeluju i krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (sufinancirano sredstvima ESF), te iskazali zadovoljstvo raznolikošću pruženih im usluga. Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) – vidimo prema opisima aktivnosti da su uz održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava – upravo pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim, sigurnijim, te dovoljno dobro informiranim u smislu aktivnog zauzimanja za sebe i uz razvijene mentalne kapacitete – pojasnila je Poredoš Lavor.

U nastavku susreta za sve umirovljenike je osigurano osvježenje (kava, čaj, sok i sl.), u svrhu prevencije Alzheimerove bolesti pozvani su na rješavanje zanimljivih zagonetke značajne za aktivaciju mentalnih kapaciteta, a na kraju susreta svima su podijeljeni prigodni džepni kalendari s oznakama vidljivosti projekta za 2020. godinu. Bilo je ovo jedno veselo i vedro prijepodne za naše umirovljenike kojih je na ovom okupljanju bilo više od stotinu.

Današnja aktivnost dio je projekta „Godine su samo broj“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a financiran je sredstvima Grada Siska.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/gradanska-inicijativa-moj-grad-sisak-obiljezila-svjetski-dan-mira-i-svjetski-dan-alzheimerove-bolesti/?fbclid=IwAR0TOPzkDMJmNewL7TFGg8E6tdY3Q3RyPtwpy3qCODAJ91AbmJOh_WNC7JA