Opasnosti ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o važnosti prevencija nasilja nad osobama starije životne dobi koji se u svijetu obilježava 15. lipnja Projekt građanskih prava (PGP) Sisak i provedbeni partner Građanska inicijativa “Moj grad Sisak” održali edukativnu radionicu na temu “Opasnosti ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju” u sklopu projekta STAR: Stariji trebaju aktivno razmišljati! sufinanciranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na kojoj su zainteresirani sudionici dobili informacije o bitnim odrednicama instituta ugovornog uzdržavanja, te potencijalnim opasnostima koje on nosi. Susret su vodili Aleksandar Kojić i Dino Silić iz PGP-a Sisak i dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz GIMG Sisak.

Na ovom susretu sudjelovali su i umirovljenici – krajnji korisnici Programa Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III, projekta ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti  – Kodni broj: UP.02.1.1.16.0173. Korisnik ovog projekta je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak i Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Sisak.  Projekt je financiran u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 494.000,00 kuna (65.565,07 €), uz stopu vlastitog sufinanciranja 0%. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt ostvaren je na temelju Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu Europskih strukturnih i investicijskih fondova u RH u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Sudionici susreta bili su zadovoljni susretom, postavljali su razna pitanja, razmjenjivali iskustva i kako sami kažu dobili nove informacije značajne za život. Svima su podijeljeni info-leci s broje besplatnog telefona za pravno savjetovanje i promotivni materijali PGP-a koji su ih iznimno obradovali.

Odaziv na edukativnu radionicu je bio i više no sjajan, te se tražila i stolac više – s radošću ističu organizatori ovog susreta.

S nama su bili Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/odrzana-radionica-na-temu-opasnosti-ugovora-o-dosmrtnom-i-dozivotnom-uzdrzavanju/