Projekt Centar za integraciju stranaca uspješno predstavljamo u lokalnoj zajednici

Posted by | October 30, 2021 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ – partner na ovom projektu predstavio je Centar za integraciju stranaca u Općini Lekenik i Narodnoj knjižnici i čitaonici Lekenik, te Knjižnici i čitaonici Sunja.

Općina Lekenik zalaže se za zaštitu ljudskih prava, dostojanstvo radnika, jednakopravnost, poštujući sve propise kojima se štite svi ljudi, a osobito oni iz ranjivih skupina u društvu. Na info-pultu u Općini Lekenik i NKČ Lekenik postavljeni su leci.

 

Knjižnica i čitaonica Sunja mjesto je kulturno-društvenih susreta u ovom mjestu. Mnogi ljudi neovisno o životnoj kretanja i inicijative. U knjižnici smo predali info-letke, a ravnateljica Lađević proslijedit će ih i na info-pult Općine Sunja. dobi dolaze u Knjižnicu kako bi saznali neke nove sadržaje i informacije koje se odnose na društvena.

  

Sudjelovali smo na Edukativnoj radionici za stručnjake pod nazivom Migracije i integracija osoba pod međunarodnom zaštitom koju je organizirao Hrvatski Crveni križ u Sisku u sklopu EU projekta Izgradnja sustavne i sveobuhvatne podrške osobama pod međunarodnom zaštitom razvojem uključivih socijalnih usluga. Bila je to prigoda da iz pozicije partnera Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ predstavimo projekt Centar za integraciju stranaca, opišemo aktivnosti koje provodimo, zainteresiranima podijelimo letke, te sve nazočne pozovemo na suradnju. Bilo je ovo jedno iznimno lijepo, dinamično i poučno druženje uz razmjenu iskustava i umrežavanje na putu stvaranja tolerantnog društva u kojem ima mjesta za sve koji žele živjeti i raditi u sigurnom i podržavajućem životnom okruženju.

Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak) od 1. 1. 2021. godine zajedno s partnerima provodi projekt pod nazivom Centar za integraciju stranaca. Centar je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj. PGP Sisak projekt provodi uz pomoć partnerskih organizacija. Norveško vijeće za izbjeglice uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ pruža psihosocijalnu pomoć i sudjeluje u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućuje održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta. Projekt je podržan sa 135.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.