Projekt Međugeneracijski dijalog ostvaruje planirane rezultate

Iskazani interes umirovljenika i njihovih obitelji potaknuo je održavanje individualnih susreta podrške i informiranja koji su dio projektnih aktivnosti projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu kojeg Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ provodi u suradnji s partnerima i raznim suradnicima u zajednici.

Kako saznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor tijekom cijelog trajanja provedbe projekta održavani su susreti podrške i informiranja u primarnim okruženjima naših umirovljenika, dakle, u njihovim kućama gdje su u sigurnosti svoga doma i uz dovoljno vremena mogli razgovarati o raznim temama značajnim za unapređenje međugeneracijskog dijaloga i ojačavanja prilagodbenih kapaciteta za što kvalitetniji život u sadašnjosti i budućnosti.

Na svim susretima sudionicima su podijeljeni pisani informativni materijali koje je pripremila suradnica projekta Međugeneracijski dijalog Milica Nenadović Timarac, mag.iur. odvjetnica iz Siska, a koji se odnose na sličnosti i različitosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju – s prikazom primjera, primjer vlastoručne oporuke, te istaknula praktične savjete na što osobito osobe starije životne dobi trebaju obratiti pozornost kad sudjeluju u nekim od ovih pravnih poslova. U ovom materijalu istaknut je broj besplatnog pravnog telefona: 0800 200 098  čiji usluge u zajednici pruža Projekt građanskih prava (PGP) i vrlo su značajne za podršku i pravovremenu zaštitu osoba starije životne dobi.

U ostvarenim susretima uočava se potreba razgovora odnosno međugeneracijskog dijaloga kao važne socijalne vještine značajne za zadovoljstvo životom i dostojanstvo pojedinca. Stoga su naše projektne aktivnosti primjerene za opću populaciju – za sve one koji žele unaprijediti kvalitetu svoga života, s članovima obitelji i ukućanima imati skladne odnose, znati iskazati svoje misli, želje, osjećaje i potrebe, te tako prevenirati sukobe i moguće razne oblike zapuštanja, zanemarivanja i nasilja. Sudionici svih susreta podijeljeni su i edukativno-informativni leci na kojem su sadržaji važni za unapređenje komunikacijskih vještina i kontakti voditeljice projekta kojoj se mogu javiti za dogovore oko susreta.

Kako saznajemo, projekt Međugeneracijski dijalog se privodi kraju, a aktivnosti na terenu provodit će se dostupnom dinamikom do kraja srpnja 2020. godine, što je produžetak provedbe od mjesec dana s obzirom na učinke pandemije COVID-19 i zbog potrebe još aktivnog djelovanja na terenu.

Projekt  Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Knjižnica i čitaonica Kutina i Općina Hrvatska Dubica.

 

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/projekt-medugeneracijski-dijalog-ostvaruje-planirane-rezultate/