Razgovaraonica i kreativna radionica: Život u virtualnom svijetu vs sloboda kreativnosti

Susreti u sklopu projekta Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije provodi se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije, a u završnoj fazi projektnih aktivnosti uključeni su i roditelji, odnosno odrasle osobe jer je uočeno tijekom provođenja projekta da je u značajnoj mjeri potrebno raditi i s odraslim osobama.

Ponašanje djece i mladih u značajnoj mjeri ovisi o tome koja i kakva ponašanja vide od svojih roditelja i drugih odraslih osoba iz svog okruženja. Stoga je razvoj znanja i vještina medijske pismenost važna za sve generacije.

Europska komisija je 2007. medijsku pismenost definirala kao „sposobnost pristupa medijima, razumijevanje i kritičko vrednovanje različitih aspekata medija i medijskih sadržaja te ostvarivanje komunikacije u raznovrsnim kontekstima“. Stoga je potrebno da i pružatelji medijskih usluga i pružatelji platformi za razmjenu videozapisa promiču razvoj medijske pismenosti u svim dijelovima društva, za građane svake dobi i za sve medije, u suradnji sa svim relevantnim dionicima i uz pomno praćenje napretka s tim u vezi.

Virtualan svijet nije stvaran, previše vremena provedenim za svim oblicima ekrana šteno djeluje na naše mentalno zdravlje, djeluje na međusobno otuđenje ljudi u živim kontaktima i dovodi do rizika socijalnog povlačenja i emotivnog zatvaranja u sebi. Zato mi putem ovog projekta potičemo sve sudionike, neovisno o dobi na druženja u živim kontaktima, izravnu komunikaciju i druge aktivnosti za zdravije provođenje slobodnog vremena – istaknula je Poredoš Lavor.

Tako su na temelju suradnje s Dubičkim udruženjem žena (DUŽ) iz Hrvatske Dubice organizirali susret za roditelje i druge odrasle osobe pod nazivom Život u virtualnom svijetu vs sloboda kreativnosti.

Susretu je nazočila i aktivnosti podržala zamjenica općinske načelnice Hrvatska Dubica – Željka Vuković, a dobrodošlicu svim sudionicima su poželjele predstavnice DUŽ-a Ema Ferić, Vesna Mastelić i Suzna Velešnjak. Odrasli sudionici ovog susreta bili su upoznati da njihova djeca sudjeluju u Osnovnoj školi na susretima o medijskoj pismenosti, a sami su nakon uvodnog razgovora s dr. sc. Dašom Poredoš Lavor o štetnosti intenzivnog korištenja tehnologija s ekranima – prionuli u kreativnu radionicu upoznavanja s enkaustika tehnikom (tehnika uporabe pastela i glačala za izradu slika) koju je vodila zaposlenica GIMG Sisak Višnja Jendričko.

Sudionici su bili maštoviti i kreativni, pa su tako na susretu nastala vrlo lijepa unikatna djela. Jednoglasan je zaključak sudionika da je važno provoditi vrijeme u zajedničkim međuljudskim kontaktima koji su oslobođeni suvišnih tehnologija, a usmjereni su na međusobnu podršku, kreativnost, razgovore i podržavanje.

Kako saznajemo, susrete za odrasle održale su izvršiteljice ovog projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor i Kristina Grdić, mag.ing.tech.graph. u Kutini – na roditeljskom sastanku u jednoj osnovnoj školi, kao i na susretu u kojem su poticane vrijednosti čitanja.

Partneri na projektu Medijskom pismenošću do primarne prevencije vršnjačkog nasilja su Grad Sisak, Knjižnica i čitaonica Kutina, Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Osnovna škola Komarevo. Partneri iz redova medijske podrške u zajednici su Petrinji radio i Portal 53, te Radio Sisak.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/razgovaraonica-i-kreativna-radionica-zivot-u-virtualnom-svijetu-vs-sloboda-kreativnosti/