Zaštita osoba starije životne dobi: edukativno-informativni susreti u raznim područjima SMŽ – Velika Ludina, Sunja, Perna, Popovača

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Policijska uprava sisačko-moslavačka organizirale su edukativno-informativne susrete za umirovljenike s raznim suradnicima u zajednici kao što su Knjižnica i čitaonica u Velikoj Ludini, Sunji i Popovači, te u Društvenom domu Perna – temeljem suradnje s Udrugom MOST Perna.

Zajedničkim djelovanjem osmislili su razgovaraonice za umirovljenike pod nazivom Zaštita osoba starije životne dobi koje su vodile iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr. sc. Daša Poredoš Lavor vanjska stručna suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke i Milica Nenadović Timarac, mag. iur. odvjetnica iz Siska koja je vanjska stručna suradnica na projektima GIMG Sisak za pravna pitanja i podršku.

Na početku susreta u Knjižnici Sunja nazočne je pozdravila ravnateljica Jasmina Lađević, mag. bibliotekarstva, a potom su sudionici razgovarali o raznim temama vezanim za stariju životu dob, doživljeno i viđeno nasilje od strane članova obitelji i društva uopće, te iznosili svoja iskustva. U organizaciji ovog susreta značajan doprinos je dao volonter Josip Hren iz Sunje koji svojim aktivnim pristupom nastoji promovirati sunjsko područje i uključiti žitelje ovog kraja u što više edukativnih sadržaja značajnih za unapređenje kvalitete života ljudi u zajednici.

U Knjižnici u Velikoj Ludini Josipa Lažeta, mag. bibliotekarstva organizirala je susret za umirovljenike koji će se ponoviti i u prosincu. U Knjižnici u Popovači ravnateljica Nives Jurkin Stambolija, prof. umirovljenike i druge zainteresirane sudionike uvela je u temu i podsjetila na problematiku nasilja, te iznuda i krađa na štetu starijih osoba koji se događaju zbog manjka informacije, dobronamjernosti i nedovoljnog opreza starijih osoba i iznimno lukavosti i organiziranosti počinitelja.

Razgovarano je i o osobitostima, te sličnostima i različitostima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, darovnim ugovorima, vrstama oporuka, ostavinskim rasprava, nasljeđivanju, opasnostima o iznuda i iskorištavanju dobronamjernosti i godina života osoba starije životne dobi, raznim vrstama nasilja koje starije osobe doživljavaju od članova obitelji i društvu, te drugim sličnim temama. O navedenim sadržajima s puno posvećenosti temi u Knjižnici Sunja je govorila Milica Nenadović Timarac, a sudionici su postavljali mnoga konkretna pitanja koja su uvjetovana doživljenim iskustvima i izazovima.

U selu Perna odaziv umirovljenika, s obzirom na broj stanovnika bio je značajan. Na početku susreta nazočne je pozdravila predsjednica Udruge MOST Perna Jelena Roknić, dipl. iur. koja je govorila o problematici staračkih samačkih kućanstava u ruralnim udaljenim područjima.

Tijekom svih susreta umirovljenici su iznosili razna iskustva kada su bili nazivani od nepoznatih pozivatelja, bili nagovarani na sklapanje štetnih ugovora, kupnju proizvoda koji im nisu potrebni, traženi da pozivatelju daju svoje osobne podatke i sl. Predavačice su pojasnile sudionicima kako da postupaju u ovakvim situacijama kako bi se odgovarajuće zaštitili. Nadalje su informirani i o postojanju besplatnog pravnog telefona u zajednici 0800 200 098 pri udruzi Projekt građanskih prava (PGP), te kako mogu dobiti konkretne savjete i upute prije nego se upuste u neki pravni posao koji za njih može biti štetan.

Na svim susretima pogledan je i zajedno sa sudionicima komentiran edukativno-informativni film „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ koji je snimljen za prigodu provedbe ovog projekta, te su podijeljeni mnogi leci. Sudionici su zamoljeni da i druge umirovljenike informiraju o svim sadržajima o kojima je razgovarano na susretima, te da se tako provodi primarna prevencija svih nepoželjnih oblika djelovanja na štetu starijih osoba u zajednici.

Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/edukativno-informativni-susreti-o-zastiti-osoba-starije-zivotne-dobi-u-raznim-podrucjima-smz/